Ustanak (11. decembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

EKSTREMNA CRTICA

Opet su nam meteorolozi rekli da se čuvamo. A čega ovaj put? Bilo čega – glasi odgovor. Čuvajte se niskih temperatura od plus 5, od kiše, od vetra, od sunca, obucite se slojevito i popijte lekove. Naročito treba da se čuvaju ovi ili oni… Svakog dana možemo čuti da je neobično toplo za ovo doba godine, a istovremeno je i neobično hladno ili je neki drugi ekstrem u pitanju.

Nije da meteorolozi lažu u pogledu ekstrema. Izgleda da je naše vreme nezgodno u mnogo čemu. Ali, kad god čitamo ili slušamo vremensku prognozu, osećamo se nelagodno. Kao da svaki dan donosi velike opasnosti. I stalno se treba čuvati od nečega. Nije da ni to nije tačno, ali uz ovakve opomene i oni hrabriji postaju zastrašeni. Čemu ovo zastrašivanje, uopšte? Verovatno ćete ponovo ovog jutra čuti kako nam ide neko strašno vreme koje će da dotakne minus u sred decembra ili nešto slično tome. Pa će onda, kada otopli i to biti preneto u tonu koji nije pozitivan. A tek kad padne kiša…

No, ova nova moda meteorologa da stalno predstavljaju vremenske prilike kao zabrinjavajuće će proći. To je samo moda. A za to vreme se priroda stvarno buni, ali na neki drugi način. Alarmantno je u mnogo čemu ali se na prognozama u medijima o tome pak ne priča. A moglo bi… Makar kao savet ili podsećanje na to da bismo mogli da budemo pažljiviji, da brinemo o zelenilu, da više recikliramo, da ne bacamo smeće u reke, da se pridržavamo osnovnog ekološkog reda koji nas ne košta ništa.

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s