Ustanak (17. decembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

RAZGOVORLJIVA CRTICA

Na javnim mestima i u prevozu naslušamo se tuđih razgovora, a u nekima učestvujemo i sami. Lako je razgovarati sa društvom koje poznajemo i cenimo. Tu se često dobro razumemo, a ako i ne, uvažavamo različita mišljenja i razgovor najčešće teče bez smetnji. Ali ima mesta gde smo duže vreme zajedno sa nepoznatim ljudima o čijim stavovima ne znate ništa, a ipak pokušavate da budete uljudni. Tako je, na primer, u domu zdravlja gde se zaista mogu čuti svakojake dogodovštine. Ali one kao da se sve tiču zdravlja i ničega drugog. U prevozu su razgovori svode na nepristojnost i sebičnost.

U principu, sve zavisi od mesta na kom se nalazite. Na stadionu se govori o sportu, a po čekaonicama o administraciji. Ali pre neki dan, imala sam nesvakidašnji doživljaj u frizerskom salonu. Bez da sam želela, bila sam umešana u razgovor o životu i smrti Marije Antoanete, koji je inicirala jedna starija gospođa. Dobro obaveštena i sigurna u svoje znanje i akademsko zvanje, ova gospođa je govorila o manjkavostima njene vladavine. Iako mi je tema delovala malo groteskno, bilo mi je donekle i zabavno, tim pre što smo navikli da se na takvim mestima priča samo o kozmetici i estradnim zvezdama. I tako se raspravljalo o tome da li je pomenuta kraljica zaista izgovorila onu rečenicu o hlebu i kolačima. Jedni tvrde da jeste, drugi da nije, starija gospođa je bila u ovoj prvoj grupi, ali je, vrlo zaniljivo, druga grupa bila glasnija. Frizerke su bile zbunjene temom razgovora, a meni se čini da nam je više ovakvih neobičnih situacija potreno. Definitivno prenu iz svakodnevice.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/HoliHo, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s