Ustanak (25. decembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

INFORMISANA I KULTURNA CRTICA

Izraz „opšta kultura“ nam se nešto manje čuje u poslednje vreme. Zamenila ga je „opšta informisanost“. Reklo bi se da je to jedno isto, ali nije. Kad smo u nekim prilikama polagali testove, onda smo pokazivali koliko nam je poznata različita terminologija ili pojave oko nas, kako se šta dobija, i odgovarali na pitanja kakav je teren na Rolan Garosu, kako se dobijaju čvarci, šta znači inkompatibilan i mnogo toga sličnog, ili veoma različitog.

Opšta kultura ima dublji smisao: nije možda toliko važno znati pojmove koji se začas negde provere, već je bitno stečeno znanje koje se tiče ljudskih dostignuća, što je nešto sasvim drugo. Povezati istorijske periode sa periodima u kulturi i umetnosti, na primer, znati kako je tekao razvoj ljudskog roda, praviti paralelu između pojava i događaja koji su se dešavali u isto vreme na različitim mestima, poznavati duh vremena, sve to utiče na razvoj našeg mišljenja i na nas kao ličnosti. I to mnogo više nego što smo na prvi pogled svesni. Nije to tek zbir pukih podataka i definicija, već pogled na svet, pa samim tim i prihvatanje ili neprihvatanje stvari na prvi pogled.

O ovome bi moglo dugo da se raspravlja. Dobro je, naravno, biti informisan, ali je još važnije da svoja znanja usmerimo ka nečemu vrednom.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/geralt, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s