Ustanak (27. decembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

PRITIŠANA CRTICA

Verovatno ste već primetili da je nekako tiho oko nas ovih pretprazničnih dana, ako izuzmemo buku saobraćaja. Ima i druge vrste buke, nije da nema, u gradovima je živo, ali nema onog groznog efekta ratišta. Možda se neko i radovao tim zvucima bez kojih je godinama druga polovina decembra i prva polovina januara bila nezamisliva, ali mislim da je ova tišina mnogo bolja. Jasno je da mislim na svakojake vrste petardi, od onih manje bučnih i strašnih do onih od kojih mislite da se rasprskavaju mine. Taj ugođaj veselio je mlađi svet, da se tako izrazimo. Izraze sreće i divljenja zbog praznika pojedini su izražavali i tako što petardu ubace u ulaz zgrade, da se bolje čuje, ili bace ispred neke životinje pa joj stane srce. Tačno je da praskovi upotpunjavaju sliku veselja i da zlo beži od njih, kako se veruje od pamtiveka. Ali, iako je izgledalo da je nemoguće da veselje prođe bez pucnjave, to se hoćeš-nećeš dogodilo. Da li ćemo stvarno biti lošije sreće u narednoj godini zbog toga, ili će muzika biti dovoljna? Šalim se. naravno. Već decenijama želimo da se nadležni dosete da kažnjavaju pirotehniku tokom praznika i da su petarde stvar prošlosti. Ideja praznika ipak jeste da se dočekaju u veselju ali i u miru. Zvucima koji podsećaju na rat mesto je u istoriji.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Pexels)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s