Ustanak (11. januar – Crtica)

piše: Ru Šavr

ODGOVORNA CRTICA

Jeli smo i pili dosta za vreme praznika. Hrane je bilo na sve strane. Ono o čemu ne pričamo je šta činiti sa hranom koja vam je preostala? Kako potrošiti zalihe, a šta uraditi sa otpacima i „pomijama“? Kad se sve uzme u obzir, moramo priznati da nismo sve organizovali kako treba i da ćemo opet bacati. Nije da nismo svesni gladnih ljudi, ptica i životinja, ali nam je nekako komplikovano da se upuštamo u sve ono za šta treba poseban napor. Mi nemamo izgrađen sistem odvajanja neupotrebljene hrane koja će zatim biti donirama ugroženim licima. Ipak, priznajte da je dovoljno da se samo toga setimo i da onda možemo uvek naći neki način da nešto podelimo sa drugima. Hranu koja je u roku a nije načeta dati nekoj socijalnoj ustanovi, nahraniti gladne ptice, pse i mačke u gradu, pomoći im da opstanu na zimi.

Možda je prilika da se prisetimo da je dobro i korisno reciklirati otpatke i razdvajati ih za tu svrhu. I to je deo priče o praznicima, potrošenoj ambalaži, flašama, limenkama i mnogo čemu drugom. Nema potrebe da se sklanjamo od te teme. Vreme je da se na lokalnom nivou ovim pozabavimo malo ozbiljnije. Onda će svima biti lakše i jednostavnije da urade nešto od toga što se preporučuje i što možemo i treba da uradimo. A u praksi se zaista pokazuje kao značajno.

Ako se na Novu godinu preslišavamo ili zaklinjemo šta ćemo uraditi u sedećoj, sada kada je ona već nastupila, možemo da malo više mislimo o ovim temama. Zaista vredi!

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/OpenClipart-Vectors)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s