Ustanak (21. januar – Crtica)

piše: Ru Šavr

TRIVIJALNA CRTICA

Ima nešto što se da primetiti u zimskim danima: prljavština koja ostane posle snega. To deluje neobično. Kako to da onako lep beli pokrivač ostavi iza sebe prljav trag? Gde su one idilične slike zavejanih predela koji čekaju da ih fotografišu i čuvaju oni romantični? Sav taj beli nanos pretvori se u prljavu vodu i posle dva-tri lepa dana svi jedva čekaju da je se nekako otresu. Ali, kad ga padne mnogo i kad je uporno hladno, sneg se ne da. Ostaje dugo na ulici i prkosi ljudima koji bi da ga obiđu, životinjama koje bi da ga iskoriste na svoj način, automobilima koji bi da ne proklizavaju.

Nije baš sneg taj koji je krivac za sve. Tu se upliće sticaj raznih okolnosti – neoprani pločnici, blato na travnjacima i kolovozima, zaostala so, otpaci kojih ima i u vreme kad snega nema. Sve se to nakupi i daje veoma lošu sliku svakom gradu, a pogotovo onom u kome se baš previše ne pazi i ne vodi računa o uličnoj higijeni. „Ne morate da čistite Novi Sad, dovoljno je da ga ne prljate“, davno rekoše „zeleni“ tog grada. I u pravu su. Ima stvari za koje su krivi vremenski uslovi, ali ima i toga što zavisi i od nas. Možda bismo mogli da ih poslušamo? Da probamo?

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/qimono, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s