Ustanak (24. januar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Koliko je meni poznato, u dva grada Srbije više ne naplaćuju gradski prevoz. Možda se još neki grad priprema za ovakav vid pomoći svojim sugrađanima, ali to još uvek nije objavljeno ili se nije dovoljno glasno čulo. Siguran sam da bi svi koji se voze uglavnom javnim prevozom jedva dočekali da cela Srbija putuje gratis, ali to je baš „plava zvezda“ čak i za idealiste. Nema besplatnog ručka, a ni hlada pod državnim drvetom. Tako je oduvek. Kad smo kod hladovine, treba li da se zabrinemo što ćemo uskoro imati sve manje drveća jer ga sečemo bez brige o tome da ćemo uskoro disati na škrge ispod klima uređaja. Ako pomenemo ručak, onda osim prasetine i jagnjetine, možda i piva, u našim prodavnicama se više ništa ne prodaje po sniženim cenama. Za sve ostalo kupci imaju pare. Ako, to je lepo. Lepo je i to što ćemo vratiti predvojničku obuku u škole i biti spremni za neprijatelja koji nikada ne spava. Samo, nije to onaj neprijatelj o kojem smo govorili u prošlom veku. Sada je sve protiv nas; i države i nacije, droga, nasilje, sajber pretnje, terorizam, a sa druge strane uz nas je mladost, pamet, lepota i kultura. Pre neki dan kulturni ljudi se zamalo potukoše oko nekih nagrada i otkrića u nauci, a nekulturni ih šokirano gledaše i raziđoše se sa skupa koji je održan pod krovom čuvene institucije nauke i kulture. Sve nemoguće izgleda mogućim, a stvarnost bojimo verovatno neverovatnim postupcima pojedinaca koji čine zajednicu. Izdvajanje iz iste mase već liči na nemoguću misiju. Ima nade, bez brige. Samo poželite, i nešto će vam se već sigurno desiti. Šta konkretno, videćete.

Dobro jutro!

(Foto: pixabay.com/Kranich17, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s