Ustanak (29. januar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Često se u medijima navode primeri u kojima su devojke i žene iz belog sveta postale takozvane „srpske snajke“. Ima ih sa svih strana i sve su oduševljene Srbijom. Naši momci, među kojima ima i onih koji su dobrano prešli četrdesetu, nekad i šezdesetu godinu, iz petnih žila se upinju da sačuvaju obraz nacije tako što će ih lepo maziti i paziti. Sve snajke odreda kažu da je naš jezik težak, ali lep. Brzo ga i nauče da mogu da se sporazumevaju sa okolinom. Lako usvajaju običaje, recepte, naravi, ama baš sve. Ovde se osećaju kao kod svoje kuće, čak i mnogo bolje, kako kažu. Nije mi jasno šta ih je to privuklo našim krajevima. Jeste da smo najlepši, najpametniji, najjači, najbolji, najpotentniji, ali ovde će svako da se pre požali nego pohvali životom. Jedino što imamo to je sačuvana priroda. Dobro ono malo divlje gradnje po planinama i oko reka i jezera, ne računamo. Imamo mi još štošta, na primer kuhinju koja je jedinstvena u svetu po tome što su joj glavne specijalitete po kojima je poznata, odavno kao svoje, zaštitili neki drugi narodi. I, nikom ništa. Zavidnu istoriju, a tek geografiju, ne bih da pominjem. Ionako su to u našim uslovima – promenljive kategorije. Čas posla se raširimo ili skupimo, zavisi samo koliko smo spremni da budemo mala moneta za potkusurivanje velikih sila. Jedno jeste tačno; sami ne primećujemo koliko smo bolji od naprednih zemalja pa nam je sve nabrojano odličan izgovor ako nas snađu problemi, nepoznati srećnijijma i bogatijima od nas. Dakle, kad vam je teško, ako vam potonu sve lađe, pronađite neku srpsku snajku koja će vam sve objasniti uz najsimpatičniji izgovor našeg teškog jezika. Samo budite oprezni i ne upuštajte se u neke mnogo ozbiljne teme koje srpski novopečeni muževi lako mogu da protumače pogrešno. Znate kako Srbi umeju da budu gadni kad im se prčka oko žena. Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s