Ustanak (4. februar – Crtica)

piše: Ru Šavr

Školska crtica

Sećate li se škole i školskih drugova? I časova i ponašanja – svojih i tuđih. Onih silnih đačkih izgovora i eskivaža, bežanja sa časova. Ali kada se sećamo škole, sećamo se i toga kakav je od nas ko bio. Bilo je onih koji su učili unapred, kojima su roditelji pomagali da „briljiraju“, koji su dobijali lakša pitanja kako im se ne bi skinuo oreol najboljih. A bilo je i onih koji su istinski učili i istinski znali. Bilo je i onih osrednjih koji su nekad znali, a nekad nisu i onih kojima je bilo svejedno kakav će im biti uspeh i koliko će čega naučiti. Bilo je i neustrašivih koje jedinice nisu plašile i ređali su ih bez žaljenja. Zaista, bilo nas je svakojakih.

Ali, sećate se da smo uvek tačno znali sve o svakome i malo je bilo iznenađenja. Znali smo šta možemo očekivati jedni od drugih. Znali smo ko je nesebičan i ko hoće da pozajmi list iz sveske, olovku, ili dozvoli da od njega prepisujete, znalo se ko uvek hoće da podeli užinu, ko je najbrži ko najsporiji. Bilo nas je u odeljenju veselih, i onih melanholičnih, jako mirnih i sasvim nedisciplinovanih. Onih koji uvek kasne i onih koji dolaze na vreme.

Sve se menja i ostaje kao što je bilo. Ali i kad prođe dosta vremena od školskih dana, vidimo da smo, uprkos promeni u fizičkom izgledu, svi ostali slični. Možda više nismo u školi ali smo u nekom drugom kolektivu, na poslu, recimo. Svako od nas mogao bi samo nakratko da odglumi da se promenio, ali se već posle kraćeg vremena i danas može utvrditi da su naše osobine zapravo ostale iste i da nikoga ne možemo prevariti. Vredan i lenj ostaju takvi i na poslu i u kući, kukavice i hrabri su takvi i u zrelom dobu, oni koji su prepisivali puštaju da drugi umesto niih rade, oni hitri su idalje hitri u svemu, oni nedisciplinovani i nasilni đaci sada su agresivni ljudi. A oni što su delili užinu i list iz bloka, sada su verovatno omiljeni likovi, ma šta radili, i ako neko zloupotrebljava njihovu dobrotu njima je, verovatno, svejedno.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/stux, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s