Ustanak (6. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Reke su ponovo počele da nam prete izlivanjem. Još se pamti vreme od pre pet, ili pre skoro petnaest godina kada je Srbija pokušavala da pobedi vodu. Teško je snaći se odmah, i zaustaviti vreme, topljenje snega, velike kiše, padavine koje nisu bile tako intenzivne još od postanka sveta. Sve su to naši dobri, stari izgovori. Država je svojevremeno odobrila neke projekte, čak i dobila novce iz belog sveta da uredi svoje vodotokove, obale, kanale za odvođenje vode i priobalje. Počelo je da se nešto radi, pa je stigla vrućina, pa su onda svi bili zaboravili na poplave kao moguće nepogode… i uvek dobro poznati stari izgovori. Zašto smo takvi, ako se zna da su naši stari oduvek bili okrenuti izgradnji i ulepšavanju mesta gde su živeli? Možda su nam oni i krivi što su toliko gradili, pa sada i da hoćemo, ne možemo sve to da održavamo. Ili je razlog svemu to što nas je sve manje, iz godine u godinu? Daleko odosmo, od poplava do pada nataliteta, a povod nam je ipak ovoga puta strah od najavljenog brzog priliva vode sa „gornjih“ delova Evrope. Okrenimo se bogu i molitvama ako slušamo stare, a rukave pošteno zasucimo onda kada i ako poplave prođu. Manimo se praznih priča o velikim dostignućima za koja ionako nismo sami odgovorni. Prase se nikad nije tovilo na Badnji dan.

Dobro jutro!

(Foto: pixabay.com/Simon)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s