Ustanak (7. februar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Sve je danas na tezgama i sve se može pazariti. Baš sve je na prodaju. Lako se ulazi u okvir koji kontrolišu oni koji drže pogaču i samo nam ponekad bacaju mrvice. Važno je valjano se preporučiti i biti formatiran po pravilima te, takozvane, visoke trgovine. Prvo, nije svejedno na kojoj pijaci prodajete, a ni na kojoj tezgi nudite ono čime trgujete. Važno je i da umete da ispregovarate što bolju poziciju za sebe. Treba dobro da poznajete tajne ličnog marketinga jer od toga sve zavisi. Ako ste roba koja ima kupca, onda ne brinite. Sami će oni da vam priđu. Ima da vas bez zagledanja mole da im prodate to što njima treba. Neće vas pitati šta košta. Jednostavno, zar ne? Ali, ako niste „kurentna“ roba, uzalud vam tezga i reklama. U tom slučaju morate da se potrudite da prvo uđete u onaj okvir u koji bi mnogi da se udenu i odvoje od mase sitnih trgovaca. Za tako nešto treba vam jači želudac, ili izdržljiva pozadina. Nema tu nikakvog krpljenja ili rašivanja da biste se baš vi udenuli. Tako može da ispadne sa tržišta neko ko nije ni kriv, a ni nedužan. A to, ne valja. Obavezno je da vas u okvir ubaci onaj koji ga je i formatirao. Ne treba posle vašeg upada na tržište da ostane ni mnogo mesta, a ni da posle bude tesno jer onda lako pucaju stranice koje se ionako drže na dobrom glasu koji svakog dana mora daleko da stigne. Na tom glasu valja poraditi ako imate ambicije da iskoristite ne samo mrvice već i makar krajičak one pogače koju krune ovi što su upravljači trgovinom. Zato, pojačajte glas, neka svi čuju šta imate da ponudite, kupite ili prodate. Ubedljivo objasnite svima koji ne razumeju suštinu onoga što ni vama nije jasno, ali učinite to bar sto puta da biste bili sigurni i sami da je sve to istina. Tako funkcioniše trgovina, ako niste znali. Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s