Ustanak (15. februar – Crtica)

piše: Ru Šavr

DOKTORSKA CRTICA

Nedavno se pojavila vest o tome da su kanadski lekari uveli jednu novinu u svoj rad, to jest, da ljude neće lečiti samo farmaceutski proizvodi, već i neke sasvim druge stvari. Ko bi rekao da se na recept može dobiti preporuka da radi zdravlja treba otići u muzej ili u prirodu. A upravo se to savetuje nekim bolesnicima. I to ne samo onima koji imaju psihičke tegobe već svima koji boluju od nečega što je povezano sa stresom. Ne znamo tačno na koje se muzeje misli, tu je spektar prilično širok, ali verujemo da svi zanimljivi dolaze u obzir. I tu opet dolazimo na nekakav početak. Da li je zaista trebalo da stignemo do takvog trenutka da ljudima mora da se crta tj. piše na receptu lekarskom da treba više da borave u prirodi odnosno misle na slobodno vreme i na sebe?

 Ono što, za sada, ne znamo je kako se dolazi do tog recepta. Da li pacijent sam kaže: „Doktore, molim vas, prepišite mi jedan odlazak u muzej, strašno sam neraspoložen i dosadno mi je“, ili izjavljuje da je žedan znanja? Ono što znamo je da lekari od sada imaju mogućnost da prepisuju odlazak u muzej i da je lekasrki recept ulaznica. Priznajem da mi se ova preporuka veoma dopada, kao i ova vezana za povratak prirodi, makar zarad zdravlja. Ono što može biti pitanje je šta bi se sve kod nas moglo prepisivati na recept, budući da za razliku od Kanade koja spada u države sa najvišim standardom mi spadamo u one u kojima je život za mnoge krajne nekomforan. O tome treba razmisliti, ne samo šta bi nama najviše značilo kao alternativa klasičnom lečenju, već i o tome da nađemo načina da se makar nateramo da ćešće boravimo u prirodi i posećujemo muzeje. A imamo najbolje u obe kategorije. Zašto ne umemo to da koristimo?

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s