Ustanak (18. februar – Crtica)

piše: Ru Šavr

ISTINITA CRTICA

Ko istinu gudi, gudalom ga po prstima biju“, kaže narodna poslovica. Pa šta onda da radimo? Hoćemo li se privoleti istini, ili ćemo je, kad nam odgovara, zaobilaziti ili trpeti posledice svoje istinoljubivosti?

Neka kajanja nam ne ginu. Ponekad pohvalimo sebe jer smo u neprijatnoj situaciji oćutali i nismo rekli sve do kraja, a samim tim nismo uvredili nekoga. To se, najčešće, pokaže kao dobro. A, opet, nekad se pokajemo što u datom trenutku nismo reagovali i nismo izgovorili prave reči, pa bi, uprkos neprijatnoj situaciji, za sve nas bilo bolje. Ali, ko bi znao koji je prag tolerancije drugih ljudi i jesu li u stanju da nam oproste naša ispravna gledišta. Takvom razmišljanju u praksi ima osnova i od njega umnogome zavisi i naš pristup. Zato ćemo nekad ćutati, iako u dubini duše sebe nazivamo kukavicom, jer nas je iskustvo naučilo da je bolje popustiti.

Opet, ima stvari koje bi bile neoprostive da se prećute. A što se sitnih laži tiče, treba li ih tolerisati? Mislim da tu treba slediti puteve mudraca koji savetuju da naš put bude pošten, a male obilaznice daju se oprostiti. Možda će neko od nas, baš ovog jutra, pomoći nekome istinom.

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s