Ustanak (25. februar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

Priča se dosta o pripadnicima generacije Z. A šta je sa generacijom X? U stvari Y?

Postoji jedna nezgodna, skoro pa ukleta, grupa dece, sada odraslih koji su rođeni, otprilike, između 1978. i 1982. godine. Soiciolozi kažu da je čuvena “generacija X” ona koja okuplja ljude rođene od 1961. do 1981. godine, a zatim dolaze “milenijalci” iliti generacija Y, koja obuhvata rođene do 1994. Međutim, vratimo se onima s početka teksta, rođenim u nekom “međuperiodu” između ovih tipičnih X i dolazećih Y. Njima je, naročito na ovim prostorima, bilo vrlo turbulentno. Oni su neka kombinacija svega što ne valja. Rođeni u socijalizmu, vaspitavani u sistemu u kome se kao životni uspeh smatra završavanje fakulteta nakon čega, vrlo verovatno, čeka posao, a dočekao ih kapitalizam za koji ni sistem u kom žive nije spreman, a kamoli oni sami. Oni znaju da postoji život i bez interneta i mobilnih telefona, ali to danas ne mogu da okrenu u svoju korist. To su one generacije koje su uhvatile 3 Jugoslavije, polagali su maturu za vreme bombardovanja tokom vazdušne opasnosti, mada je to zabranjeno, ali nije važno. Oni se sećaju sankcija od početka do kraja. Jeli su paštete više nego bilo ko drugi, mnogima su se roditelji bavili švercom da bi pregurali krizne devedesete, a neki se sećaju i mobilizacija. Neki su i sami bili mobilisani. Ima i gorih priča, ima i veselijih ali ništa nije dobro bilo u odrastanju tih XY mladih ljudi koji su sada blizu svoje 40. ili su upravo zagazili u njih. Ovde, na Balkanu, oni danas spadaju u vrstu koja je u izumiranju. Nema ih na ulicama, fizički ćete primetiti rupu u godištima, samo ako obratite pažnju. Emigrirali su ili su u kući gde podižu decu i brinu o starim roditeljima. Uglavnom je ovo prvo. I sad neko pokušava da skreće pažnju javnosti na “probleme” mladih u ranim dvadesetim, tj. Z ekipu, zbog njihovih “muka” koje su često na nivou patnje za nekim mobilnim telefonom ili se ne snalaze u kačenju storija na Instagramu ili brkaju čija i godži bobice. Da li smemo zarad jednih zanemariti druge? Ili su XY mučenici poništeni kao neka statistička greška? I koje slovo dolazi posle Z (Zed, u abecedi)?

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/JJuni , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s