Ustanak (26. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ni kontejner nije što je nekad bio. Nekad si mogao da ga lepo napuniš čime god poželiš, bio je siv, nekako buckast i težak, imao je točkove i lako se pomerao s mesta na mesto. Onda su te gutače šuta otpada, pepela, starih novina i krpa proterali moderniji, plastični. Oni su bili zeleni, ali ih je bilo i u nekim drugim bojama. Mana im je bila što su mnogo nežni. Nisi smeo u njih da baciš pepeo ili žar, čak ni pikavac, jer bi se u tren oka pretvorili u buktinju i nestali. Onda su nam doveli sa zapada neke stručnjake koji su nas ubedili da su zapravo najbolji podzemni kontejneri. Navodno, ne zauzimaju mesto, ekološki su, i lako se prazne. Međutim, naišle su poplave i kiše koje se ne pamte od pamtiveka i dokazale da to i nije baš srećno rešenje za srpsko đubre. Ponovo novine, ovoga puta kontejneri sa sistemom zaključavanja. Uskoro će se naći na beogradskim, a možda i novosadskim niškim ili surduličkim ulicama. Zavisi kako će da se pokažu. U narednih mesec dana biće raspisan tender za nabavku nekoliko pametnih kanti za smeće, koji će se otključavati uz pomoć kartice. Dakle, osim kreditnih, debitnih, ličnih, saobraćajnih, zdravstvenih i ko zna kojih sve još plastičnih kartica, dobićemo i ove đubretarsko-kontejnerske. Ne znam samo kako li će im izgledati logo. Da li će imati PIN? Da li će moći da se napravi duplikat ili da ovlašćenje ostalim članovima porodice? Da li će biti blokirane ako zakasnimo sa uplatom računa za Infostan? Ništa ne znam, osim da će ove pametne posude za đubre najpre isprobati stanari zgrada na Vračaru. A zašto baš na Vračaru?! A to vam je bitno, a to šta će nam pametne kante ne pitate? Malo li vam je plastike u novčaniku?

Dobro jutro!

(Foto: pixabay.com/3dman_eu)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s