Ustanak (27. februar – Crtica)

piše: Milena Milićević

Dobro jutro. Poslednjih dana na društvenim mrežama sve češće se komentariše zaprljana i smećem “okićena” Srbija. Naši sugrađani dele fotografije na kojima možemo videti prljave ulice, zatrpane kontejnere, bačeno smeće na travnatim površinama parkova, a mogu se videti i slike sa pojedinih izletišta Srbije, gde je drveća okićeno plastičnim kesama, a trava prekrivena uzorcima raznog otpada. Da li to znači da naše ulice, trotoari, parkovi i izletišta postaju nove divlje deponije? Oduvek sam se pitala o čemu razmišljaju osobe koje papir, kesu ili bilo šta što im je u tom trenutku nepotrebno, bace na ulicu? O vlasnicima kućnih ljubimaca koji ne čiste za njima da i ne govorim. U detinjstvu, ali i danas, imam sreće da živim u krajevima grada koji imaju puno drveća, zelenila, mesta za šetnju. Vaspitana sam da sve svoje stvari odlažem gde im je mesto, pa i smeće bacam u kante ili kontejnere. Imam svest o tome da prostor u kome živim treba da bude čist i uredan, pa samim tim vodim računa i o prostoru izvan moja “četiri zida”. Dešavalo mi se da na ulici vidim nekoga ko baca smeće iza sebe, ali se tada ne ustručavam da istu osobu i opomenem. Jedna gospođa me je, ne tako davno, prilično zbunjeno pogledala, kada sam je u autobusu opomenula jer je maramicu kojom je obrisala nos, bacila pored sedišta. Na moje pitanje: „Da li i kod kuće, posle duvanja nosa, bacate maramicu na pod?“, prokomentarisala je, „Ma šta te se tiče gde je bacam!“. Pa tiče me se, odgovorila sam, jer ovaj autobus nije vaše vlasništvo i delite ga sa svima nama, putnicima kao što ste i vi. Isto je i sa ulicama, parkovima. Ne možemo se bahato ophoditi prema prostoru koji delimo sa našim sugrađanima. Jer ako već nemamo svest o značaju zaštite životne sredine, ako nismo lepo vaspitani, onda bi bar trebalo da imamo obzira prema ljudima koji ne vole da žive u prljavštini. Bacači đubreta bi trebalo da misle i na one koji ne žele da se sapliću o bačene konzerve, da im košava baca bačene najlon kese na lice, a i vole da drvoredi i parkovi budu samo priroda, a ne i divlja deponija. A nije da kanti i kontejnera fali. Možda bi trebalo da se trgnimo svi kako bi svet oko nas bio čistiji, a samim tim i lepši. Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/RitaE , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s