Ustanak (28. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ja mislim, ma šta mislim, ja znam da su za sve na svetu krivi računari jer su sve muke ovog sveta počele njihovom masovnom primenom. Od kako su se pojavili samo prave štetu i nervozu. Prvo su bili štetni jer smo mnogo igrali igrice i kvarili oči, a onda su igrice zamenile društvene mreže koje su nam tek oduzele slobodno vreme. Računari su krivi i za propast muzičke i filmske industrije. Setite se samo diskova na buvljacima i propasti fondova produkcije koji su punjeni prodajom legalnih izdanja. Zamislite tek zbrku koju su napravili sa vremenom kad je stigla dvehiljadita godina. Onda su na red došli mobilni telefoni koji su samo nastavili da prate ono što su računari onomad započeli. Imamo mnogo aplikacija koje su u najvećem broju slučajeva besplatne a koje nam nude novine, radio, televiziju, recepte, sportske teme, političke, ponovo igrice, onda one uz pomoć kojih možemo da naručimo jeftiniji prevoz od taksija. E, tu ću da zastanem. Gadno se oko jedne takve aplikacije zakuvalo u Srbiji. Taksisti su se naljutili što im posao oduzimaju vozači koji skupljaju putnike gde god i kad god a sve preko interneta upola cene. Država je odlučila da se umeša, ali opet po običaju trapavo. Naime, upala je u zamku vlastite strategije o digitalizaciji koja sada preti da uruši ionako jedva sklopljen mir sa taksistima koji kad se naljute lako naprave kolaps u saobraćaju. Najavljuju se protesti pristalica digitalizacije zbog pokušaja komunalne policije od pre neki dan da oduzme jedno vozilo koje je zatečeno u saobraćaju a koje koristi upravo pomenutu aplikaciju da dođe do putnika i profita. Oglasila se i ministarka, koja je zapretila da će pisati Guglu protestno pismo, u kojem će tražiti zabranu svih tih aplikacija koje remete stabilnost taksi prevoza u Srbiji i miroljubivu koegzistenciju države i taksi udruženja. I šta sad? Došli smo u situaciju da s jedne strane verujemo u softversku budućnost Srbije dok nam s druge strane preti zastareli softver koji nikako da apgrejdujemo, ako me razumete. Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Free-Photos)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s