Ustanak (1. mart – Crtica)

piše: Milena Milićević

 

Dobro jutro. „Ah taj Fest, ah taj Fest, pašću u nesvest!“,  pevala je Milena Dravić, polusklopljenih očiju, prinoseći dlan čelu, padajući u zagrljaj Draganu Nikoliću. Ova ljupka scena iz popularne emisije “Obraz uz obraz” samo je jedan detalj iz ’70-ih godina prošlog veka, posvećen ovom kultnom događaju tog vremena. Doduše, ne mogu reći da Fest, u svom 47. izdanju, nije kultni, ali nekako mi se čini da se pomalo šaputavim glasom govori o njemu. Možda su i organizatori to osetili, pa su u Kombank dvoranu, nekadašnju Dvoranu Doma sindikata, gde je sedamdesetih Fest i rođen, vratili ovaj festival posvećen filmu. Verujem da niko tada nije ni slutio, pa ni sam Milutin Čolić, čuveni filmski kritičar, kada je organizovao „Politikinu“ reviju filma, da će Fest dobiti status kultnog događaja za koji su se karte kupovale po nekoliko meseci ranije. Pravi je prestiž bio reći da si gledao neki od svetskih filmova ili imao sreće da na crvenom tepihu uživo vidiš Federika Felinija, Roberta Roselinija, Luisa Bunjuela, Miloša Formana, Roberta de Nira, ali i Kirka Daglasa i Moniku Viti, koji su, kako svedoče podaci iz tog vremena, bili dostupni i medijima i građanima slobodno šetajući prestonicom. Osamdesetih godina sam zapamtila euforiju koja je vladala među društvom moje 15 godina starije sestre, koji su mesec dana pre početka Festa, samo o tome pričali. Informacije o novim filmovima, o rediteljima i glumcima koji dolaze na Fest mogli ste da saznate samo u novinama ili od možda dobro obaveštenih izvora, a prilika da neko najnovije filmsko ostvarenje premijerno pogledate, ukazivala vam se samo na Festu. Otud mogu i da shvatim zašto se u današnje vreme pomalo tiho govori o ovom kultnom beogradskom dešavanju s kraja februara i početka marta. Era tehnologije učinila je dostupnijim sve u vezi sa filmskom umetnošću, pa se piratska izdanja filmova mogu gledati i na internetu, ali i saznati sve ifnormacije o stvaraocima. Ipak, mislim da među pravim zaljubljenicima sedme umetnosti i dalje vlada “fest-euforija”. Zaokružuju se filmovi koji se moraju pogledati, na svim susretima ovih dana prepričavaju se utisci sa projekcija, ko je još bio u mračnoj filmskoj sali, kako je izgledao …Verujem da nam je svima u ovom užurbanom vremenu, prepunom loših vesti i neizvesnosti šta će biti sutra, potrebno malo magičnog vazduha koji filmska umetnost nosi sa sobom. Potrebno nam je da nam bar na trenutak pokretne slike zamagle  misli iz stvarnog života, jer maštati i putovati u svet iluzija, ovoga puta kroz filmsko platno, je zdravo i poželjno. A Fest je taj malo prozor. Do neke nove Milene Dravić, udobno se smestite u tamu filmske sale i zaplovite u nove avanture. Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/geralt, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s