Ustanak (5. mart – Crtica)

piše: Dejan Grujić

Iz grada u centralnom delu Srbije otputovala je grupa studenata u inostranstvo. To je poklon lokalne samouprave mladima koji možda u najvećem procentu nikada nisu putovali van zemlje. Naviknuti na nemaštinu, od progresivnog rasta industrijske proizvodnje i broja stranih investicija, ne primećujemo koliko malo novca imamo za potrebe oplemenjevinja duha, a ne samo bankovnog računa. Upoznavanje kulture, tradicije, isprobavanje nacionalnih pića ili gastronomskih specijaliteta samo je nešto malo među uspomenama od onoga što pamti sa putovanja grešna duša žedna novog i neistraženog. Nemamo para, sedimo kod kuće uprkos sajamskim popustima za turistička putovanja. Neka smo mi na makro planu postigli smo stabilnost. Ovo nije moja misao, ovo se čulo na kopaoničkom Forumu, koji okuplja političku i ekonomsku elitu. To je u redu, ali ta gospoda, koja nam u lice prska optimizam sa efektom zvanim „živa soda“, ionako ima pune džepove para, pa joj je lako da se hvali uspesima koje postiže stezanjem kaiša, sirotinjskog. Ako i mislite da su vam zarade male, za to je kriva statistika koja koristi pogrešne metode izračunavanja. Ako smatrate da se u Evropi živi bolje, grešite. Tamo je recimo procentualno potrebno više novca za kupovinu građevinskih mašina ili lokomotiva nego u Srbiji. Kupus i meso ovoga puta preskačemo, jer više u proseku ne jedemo baš svi sarmu. Naše meso statistički više nije procentualno zastupljeno u razmeri koja važi na nekom drugom mestu sveta jer nam je u proseku skuplje. Zato ne treba da bude čudno što se ljudi truju ćevapima i kobasicama koje kupuju po akcijskim cenama koje smo uvezli iz marketinških agencija napredng dela Evrope. Nego, da molimo mi boga da se oni studenti vrate sa putovanja, možda donesu nešto iz tog belog sveta, čisto da unaprede rezultate statistike. Ali, po akcijskim cenama i bez PDV. Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s