Ustanak (19. mart – Crtica)

Piše: Milena Milićević

 

Uniformisana Crtica

Ako ste se juče vozili gradskim prevozom u Beogradu, možda ste primetili novi dres kod vozača. Naime, oni su u obavezi da nose uniforme, odnosno, da svi budu jednolično obučeni. To me podsetilo na nekadašnje pravilo u školama, kada su osnovci, ali i srednjoškolci, nosili plave kecelje. Sećam se priče moje mame da je to pravilo uvedeno posle rata, kako ne bi bilo klasnih razlika, odnosno, da deca iz sriomašnijih porodica ne bi patila ako vide svoje drugare koji su bolje obučeni. Takođe, vodilo se računa i o pristojnosti jer je omladina bila, takoreći, zakopčna do grla. S obzirom na to da se dosta govori o tome kako omladina, pre svega devojčice, dolazi odevena u škole, nekoliko godina unazad najavljuje se moguće ponovnog uvođenje uniformi u škole. Ne mogu da kažem da ova ideja nije dobra, jer bih često skinula svoju jaknu i ogrnula oskudno obučene devojke. Ali sa druge strane, škola nije jedino mesto gde možete videtu tu mladalačku težnju da budu stariji nego što jesu. Često se u ovu priču upliću i roditelji, pa se postavlja pitanje zašto dozvoljavaju da deca iz kuće izlaze često neprimereno odevena? Promenilo se pravilo da odelo ne čini čoveka jer nas sa svih strana bombarduju da moramo da imamo originalne frizure i moderne krpice, žene treba da prate trendove u šminkanju i kozmetici, pa je fizički izgled preuzeo primat. Da li će uniforme promeniti sliku sa ulica i u zvaničnim ustanovama? Neće, ali će nas učiniti pristojnijim. Za početak. Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Clker-Free-Vector-Images, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s