Ustanak (26. mart – Crtica)

Piše: Milena Milićević

Crtica za nezaborav 

Već nekoliko dana razmišljam o tome koliko je čovek spreman i sposoban da neke najstrašnije događaje u svom životu prevaziđe i potisne. Malo teže zaboravi. Pre 20 godina, građani Srbije preživljavali su takve scene. Živeli smo 78 dana u strahu, neizvesnosti, suzama. Verujem da oni koji su već dve decenije bez članova porodice, prijatelja, komšija, nisu zaboravili. Baš kao što i oni koji nisu nikoga izgubili, ne mogu da zaborave osećaj straha i nemoći, ali i nepravde. I oni čiji su se životi pred ulazak u novi vek zauvek promenili. Sa druge strane, život vas tera da idete dalje i svakoga dana zabašurite po jedan segment teških emocija i ružnih sećanja. Svako od nas je na svoj način preživljavao dane i noći, baš kao i ovih 20 godina. Zaista neverovatno – dvadeset godina. Duboko smo potisnuli neka sećanja i osećaje, ali neverovatno je koliko vas zvuci i slike u sekundi vrate u tu ’99. godinu. Svake godine u ovo vreme javlja se ona ista nelagoda u stomaku, misli i emocije su uzburkane, a niz leđa svih nas prolazi neka jeza. U tim neprijatnim situacijama, verujem da neki od nas pomisle koliko smo zapravo povlašćeni, jer nam je data šansa da iznova doživljavamo proleće i cvetanje, mnogo lepše nego pre 20 godina. Da iznova uživamo u osmesima dragih ljudi. Da nas ponese lavina zadovoljstva kada se desi nešto lepo. Da se osmehnemo sećajući se onih kojih nema. Nepravda učinjena nad ljudima i našom zemljom je nepravda i posle 20 godina. A biće i za 20. I tada ćemo se sećati svih nedužno poginulih. To je ljudski. Baš kao što je i ljudski potisnuti jaku bol. Svaki dan po jedan osmeh, za svakoga od njih. Da se ne zaborave. Dobro jutro.

(Foto: rts.rs)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s