Ustanak (29. mart – Crtica)

Piše: Milena Milićević

Pomerena Crtica

Dočekali smo proleće, a već za vikend prelazimo i na letnje računanje vremena. Naime, svi oni koji rade u nedelju ujutru, spavaće sat manje, jer ćemo časovnike pomeriti za sat unapred. Ali time će dan trajati duže u odnosu na zimski period. Ali i tome će doći kraj 2021. Evropski parlament je rešio da ukine višedecenijsku praksu polugodišnje korekcije sata. Ja sam nekako više letnji tip, pa mi uvek više prija duži dan. Mada ću sada morati da sačekam neko vreme da dolazak na posao opet bude po dnevnom svetlu, a ne po mrklom mraku. Mnogi će se još neko vreme buditi sat ranije, a potrebu za snom osećati ranije nego što sat pokazuje. Ali kao što se svemu prilagođavamo, tako i naš organizam, savršena mašina, za najviše mesec dana, biće ponovo u fazi kada o vremenu na časovniku neće ni razmišljati. Baš kao i sa svim situacijama u životu. Malo se bunimo, negodujemo, a onda prilagođavanje učini svoje. Ali, rekla bih da što smo prilagodljiviji, to nam sve u životu i pada lakše. Kada bismo se potrudili da baš svaku situaciju pojednostavimo, verujem da ne bi bilo nervoznih ispada, stresa i skakanja pritiska, a naš mentalni sistem i fizičko zdravlje bili bi, takoreći, ravna linija. Ne, to ne znači da ste flegman, već samo realni i trezveni. Baš kao što je i vaš organizam u odnosu na uticaje iz prirode. Možda ste tromi i mrzovoljni kada je tmurno vreme, ali vaš organizam zapravo i dalje funkcioniše. Baš kao i kada je sunčano, samo su vam misli bistrije, a raspoloženje bolje. Tako da, kada vam u nedelju ili ponedeljak sat bude zvonio, a napolju se možda još nje razdanilo, pa je i ustajanje teže, budite jači od svoje glave. Jer zna se ko je gazda. A ako on kaže da je stvar pod kontrolom i u vinklu, kako kažu majstori, onda će i dan biti takav. Bar do oktobra, kada ćemo satove vratiti unazad i krenuti u novi ciklus. Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/raggio5, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s