Ustanak (1. april – Crtica)

Piše: Milena Milićević

Prvoaprilska Crtica

Neću vas na početku proaprilski slagati, niti ću smišljati duhovite smicalice, ali imam nameru da vas podsetim na značaj smeha i zabavljanja. Verujem da vas sama činenica da nekoga želite da zabavite usrećuje, a smišljanje malih, slatkih prevara za prvi april je podjednako zabavno kao i smeh nakon uspele šale. U teškim vremenima ljudi su se oduvek šalili na račun teškog života, turobnih dešavanja ili loše situacije u kojoj su se našli, kako bi bar za trenutak sve to sivilo bilo bar lakše. Zabavljanje i izvrtanje stvarnosti na duhovit način čini nas jačim, zar ne? Smejati se i kada vam nije do smeha i psiholozi nazivaju pobedom. Bude se receptori u mozgu koji organizmu poručuju da smo dobro, a samim tim se i osećamo bolje. Sećate se da ste takođe negde čuli da smeh produžava život. A svi želimo da živimo zdravi, što duže. Smešno mi je bilo kada se polemiše i o kalorijskom uticaju smeha. Stomačni mišići se grče, samim tim trošite kalorije. Smejalice na licu, tačnije bore koje nastaju zbog grčenja pri smejanju, kažu da takođe pozitivno utiču na tonus lica, pa smo zbog toga i lepši. Nema smisla uopšte nabrajati sve benefite smeha, kada i sami znate koliko je samo dragocen. Kada ste se poslednji put smejali od srca? Kad god da je to bilo, a želim da verujem da je bilo juče, znate i sami kakav je osećaj to izazvalo u vama i kako vam se odjednom izbistri pogled, a u grudima osećate neku prijatnu ispunjenost. Ja volim da se smejem, zaista. Oduvek sam volela da uveseljavam osobe pored mene, ali nisam baš uvek bila nasmejana. Ali kao i sve, i to sam naučila. Dozvolila sam sebi da u teškim situacijama gledam na njih sa dozom ironije. Sem zabavljanja drugih, počela sam da zabavljam i sebe. Smejem se od srca često, ne samo prvog aprila. Poznati američki humorista i pisac Mark Tven je na temu prvoaprilskih šala izjavio: “Prvog dana aprila saznajemo kakvi smo ostalih 364 dana u godini”.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/StockSnap, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s