Ustanak (5. april – Crtica)

Piše: Milena Milićević

Crtica o nestajanju

Turisti, izletnici, ribolovci i svi koji se dive prirodnim lepotama Tare ovih dana ne mogu da se načude na šta liči Zaovinsko jezero, vodni dragulj okružen šumama Pančićeve omorike. Mnogobrojna klizišta oko akumulacije Zaovine pokrenula su se proteklih dana kao posledica naglog ispuštanja vode iz jezera, koja je korišćena za proizvodnju električne energije. Jezero je ispražnjeno bez milosti, a većina ribljeg i biljnog fonda je izgubljena. Meštani ovog kraja od juče su samo nemi posmatrači jer su njihove kuće ugrožene zbog pojave klizišta. Ljudi trpe, priroda trpi, kao i biljni i životinjski svet, a logičnog objašnjenja još nema. S obzirom na to da prošla godina, kao i ova zima, nisu bile sušne, postavlja se pitanje koji je razlog naglog ispuštanja, odnosno, isušivanja jezera nadomak nacionalnog parka. Ne želim da verujem da će ovaj ekološki incident, ako tako kao laik mogu da ga nazovem, ostati bez objašnjenja ili pravog, logičnog razloga. Ne želim da verujem da neka ishitrena odluka stoji iza ove nebrige o prirodi od koje, zapravo, svi živimo. Još se ne stišava ni bura oko akcije pokrenute na društvenim mrežama oko sprečavanja izgradnje mini-hidroelektrana širom Srbije, a svedoci smo još jedne nebrige o eko-sistemu. Da li ćemo i mi koji živimo kilometrima daleko od ovog vodenog dragulja biti nemi posmatrači nestanka jednog jezera, kao što je to slučaj sa meštanima i zaposlenima u Nacionalnom parku Tara? Sada mi se bacanje papira po ulicama i zelenim površinama i ne čini tako dramatično, mada se sve to može nazvati jednim imenom – nebriga. Ne bih želela da kao društvo, kao zemlja, dozvolimo da nam prirodna i istorijska dobra čuvaju međunarodne organizacije, poput Uneska, a ne mi sami. Stvoreno za uživanje, a ne za uništavanje. U isčekivanju boljih vesti, želim vam dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/joergweitz, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s