Ustanak (8. april – Crtica)

Piše: Milena Milićević

Najsrećnija crtica na svetu

Finska je najsrećnija zemlja na svetu, a nekadašnji pobednik, Norveška, nalazi se na drugom mestu. Ovo istraživanje je sprovedeno na osnovu praćenja šest varijabli: prihodi, stepen slobode, poverenje, životni vek, socijalna podrška i velikodušnost.

Prema podacima iz tog izveštaja, Srbija je na 78. mestu, Crna Gora je na 82, a Hrvatska jedno mesto niže. Iako je osećaj sreće individualna stvar, te ne možemo komentarisati da li su Finci zaista najsrećniji, ali sudeći prema ovom izveštaju, zemlja u kojoj žive očito jeste najsrećnija za život. Kako je ovo naše podneblje oduvek bilo turbulentno, gledajući istorijski dešavanja, i ne čudi da baš i nismo u vrhu lestvice. Ne možemo reći da se kao narod nismo borili za bolji život, samim tim i srećniji, ali prema poziciji koju zauzimamo na ovoj listi, ispunjavanje kriterijuma za srećnu zemlju još nam je daleko.

Kako se vi borite za srećniji život? Da li se svakodnevno trudimo da iz sebe izvučemo ono najbolje i svakodnevne obaveze ispunimo na najbolji način? Da li se trudimo da ispravnim životom ovaj svet učinimo boljim? Da li nam je iskrenost sastavni deo života? Verujem da ste na većinu ovih pitanja odgovorili potvrdno, a verujem i da je većina vas u toj grupi. Gde su onda te linije koje nikako da dostignemo? Verujem da mnogi od nas nisu baš najzadovoljniji životom koji trenutno žive, ali isto tako verujem da velika plata nije jedini razlog za tu sreću. Ko je uopšte zaslužan za status najsrećnije zemlje na svetu? Želim da odgovor na ovo pitanje što pre pronađemo, ne samo zbog sticanja statusa, već zadovoljstva svakog pojedinca koji taj status oslikava. Sloboda, poverenje, životni vek, velikodušnost su samo neke od stavki koje odražavaju našu sreću kao zemlje. Evo, krećemo u novi dan, novu radnu nedelju, zapravo novu srećnu avanturu. Dobro jutro!

(Foto: pixabay.com/Myriams-Fotos, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s