Ustanak (9. april – Crtica)

Piše: Milena Milićević

Crtica o jednakosti

Još jedan 8. april, Međunarodni dan Roma, prvobitno ustanovljen da slavi romski jezik, kulturu i simbole, zapravo je podsećanje na probleme sa kojima se suočavaju – nezaposlenost, siromaštvo i neuređena naselja u kojma žive. Bez obzira što siromaštvo i nezaposlenost ne biraju naciju, činjenica je da predstavnici ove nacionalne manjine, ma gde da žive u Evropi, teško dolaze do posla, a sve to prate i dikriminacija i predsrasude. Još nismo zaboravili slučaj naše operske pevačice Nataše Tasić, koju su javno pretresli u jednoj prodavnici misleći da je nešto ukrala. Iako je, kada je zapištao senzor, pored Tasićeve, iz radnje izlazilo još troje ljudi, samo su nju zaustavili, jedinu Romkinju. Iako je posle dobijala izvinjenja iz radnje, Tasićeva je tvrdila da takvo poniženje nikada nije doživela. Naravno da među svim nacijama ima loših i dobrih ljudi, ali ne možemo na osnovu nekolicine smatrati da su svi takvi. Nismo svi potekli iz zdravih sredina i porodica u kojima smo stekli radne navike. Nismo svi imali priliku da odrastamo u stanovima ili kućama koji imaju i struju i vodu i da imamo prilike da se kupamo svakoga dana. Da nam se ne nameće brak pre završene osnovne škole, ako u istu uopšte i idemo. Možda je put sticanja radnih i zdravih životnih navika za nih teži, ali nismo li svi kao društvo u obavezi da im, umesto izvorne porodice, damo dobre primere. Da budu isti u đačkim klupama. Da budu najbolji drugari vaše dece. Da zajedno pišu seminarske radove sa svojim vršnjacima. Da im pružimo šansu da nauče kako da budu zdravi i dugovečni. Možda je za mnoge od njih borba sa vetrenjačama i etiketiranje, razlog za odustajanje i prihvatanje života kakav im je ponuđen. Vaspitana sam da je u životu važno samo kakav je ko čovek, a da nacija i vera zapravo nemaju veze sa kvalitetom vaše ličnosti. S tm u vezi, rad na prihvatanju mora biti obostran, a čini mi se da smo kao društvo počeli da, slikovito rečeno, otvaramo vrata i dajemo im šansu za promene. Želim da verujem da će sledeći 8. april svima pružiti lepše statističke brojke. A i da će među svima nama biti više ličnih, pozitivnih primera. Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s