Ustanak (19. april – Crtica)

Piše: Milena Milićević

Vikend crtica

Pred nama su dva dana očekivanog vikenda. Naravno, ako spadate u osobe koje radne obaveze imaju od ponedeljka do petka. Pa čak i ako su vam vikendi radni, pa vam je bilo koji slobodan dan zapravo vikend, naravno da spadate u onu grupu koja se raduje dužem spavanju, sporom i opuštenom doručku, dužem ispijanju omiljenog jutarnjeg napitka. Međutim, onda nastupa matriks. Odjednom zvoni alarm i već je novi radni dan. Brzo ustajanje, obavljanje svih higijenskih rituala, žvakanje sendviča u letu i izletanje iz stana u nove radne pobede. Nije li ovo slika koju preživljava zaposleni svet iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec? Ambicije za slobodne dane uvek su nam velike, a pre svega se odnose na duže uživanje u slobodnim trenucima. Međutim, ti slobodni trenuci se pretvore u druženje sa usisivačem, veš mašinom, odlaskom na pijacu, spremanjem dva ili tri ručka, kako bismo se obezbedili za radne dane koji slede. A onda, u nedelju uveče, prilično umorni, sebi postavljate pitanje: „Čekaj, da li je to još jedan vikend prošao?“ A gde su igrarije i šetnje sa decom? A gde je neka nova stranica knjige koja vas već dugo čeka na polici? Kako sunčane slobodne dane ne iskoristiti za dugu šetnju? A i prijatelje niste dugo videli. Radne obaveze i užurbani život nas melju toliko da nekada ne osetimo kad je prošla sedmica, a ne mesec ili godina. Mozak, ali često i svakodnevni poslovi, ne dozvoljavaju nam da usporimo i produžimo punjenje baterija. A to nam je zaista neophodno kako bismo tokom radne nedelje bili na visini zadatka. Ne mogu baš da se pohvalim da ne spadam u grupu ljudi koja radi sve iz gore napisanog teksta. Ali pokušala sam malo da obrnem situaciju. Sređivanje kuće uvrstila sam u dane kada radim, kada sam već izginula na radnim zadacima, mogu i u kućnim. Spremanje jestivih zaliha takođe je uvršćeno u neki večernji sat radnog dana. Ginemo i dalje junački. To se tako redom odnosi na sve zacrtane vikend zadatke. A onda, kada slobodan dan zasija u punom sjaju, mogu da usporim i lagano krckam slobodne sate. Ako, naravno, vanredno ne zazvoni alarm. Zaključujemo da je organizacija ključna, a samo malo više energije radnim danima. Potrudite se da već ovog vikenda na nekoliko sati usporite vreme. Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Free-Photos, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s