Ustanak (22. april – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Imam koleginicu, britku na jeziku, mudru, iskrenu i srčanu. Bez problema će da kaže popu da je pop, a bobu da je bob. Ima jasno izgrađen stav i zbog toga je mnogi poštuju i cene. Nije joj lako u životu. Zbog svog jezika, kako kaže, često je ostajala po strani. Dok su drugi napredovali, gradili karijeru, bogatili se, ona je čestito živela, savijala se oko svoje porodice, radila svoj posao profesionalno bez želje da bude ma čija. Sloboda koju je ona osvojila, dala joj je za pravo da radi ono što misli da je ispravno, a ne ono što okolina očekuje od nje. Štrajkovala je, ali i radila prekovremeno bez para. Nije joj bilo strano da se zaputi na proteste, ali i na mitinge. Jasno je gledala sve te ljude oko sebe u oči i niko joj ništa nije mogao da zameri. Čak se i hvalila po društvenim mrežama gde je i sa kime bila. Ostala joj je velika kilometraža u nogama, iskustvo u sazrevanju svesti o tome kako treba da izgledamo i da li smo razumeli ulogu koju nam je dodelila istorija. Početak je težak, a izazovi brojni da sačuvamo obraz u vreme kada se rastačemo sve busajući u jedinstvo. Niko ne može da pretpostavi koliko je teško biti Ona, svoja i slobodna, a opet ne može ni da joj oprosti što može sve, jer je niko ne drži u šaci ni zbog čega. Inače, da je drugačije, lako bi kliznula u pripadanje a to već povlači sve ono čega se i sama zgražava: poslušnost, snishodiljovost, spuštenu glavu i pognut pogled. Da li je danas svrstavanje na jednu ili drugu stranu obaveza? Mora li čovek da se odrekne načela samo da bi ostvario makar i najmanju korist, rizikujući da izgubi prijatelje koji ne misle isto? Nije baš sve ni u parama, nešto je i u principu. Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/stevepb, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s