Ustanak (23. april – Crtica)

Piše: Milena Milićević

Crtica jednog knjiškog moljca

Najveći izvor informacija i znanja su knjige. Zahvaljujući tim magičnim predmetima, poruke se prenose kroz prostor i vreme, a one najvrednije povezuju veliki broj generacija širom sveta. Tim povodom je odlučeno da se proslavlja Svetski dan knjige i autorskih prava, ne bi li se odalo priznanje magičnim rečima koje su nas obogatile, ali i da se na čitanje podstaknu svi slojevi društva, a naročito mladi. Jedan od najvećih čovekovih izuma – pisana reč – je najjeftinija karta za bilo koju svetsku destinaciju, čak i mesta za koja ne znamo ni da li postoje. Nepregledni redovi slova obrazuju čarobne priče koje nam često pružaju utehu, ali i beg od surove realnosti. Među tim koricama pronalazimo sigurnost, odgovore na bezbroj nedoumica i pitanja, vetar u leđa da se, kao i junaci priča koje čitamo, smelo upustimo u životne avanture. Istorijske priče, ljubavni romani, čarobne fikcije, poezija, bajke i sve one obične priče , omogućavaju nam da vidimo i izvan našeg sveta, da osetimo najdivnije i najtužnije emocije, da živimo u 4. veku ili da budemo maleni čarobnjak u nekoj zemlji Dembeliji. Sve ovo zvuči pomalo poetski, ali ja te divne stranice i korice tako doživljavam. Možda nam školska literatura u najranijem detinjstvu baš i nje bila omiljena, ali ta magija knjige i čoveka sazreva zajedno sa nama, pa kroz život postajemo najbolji prijatelji. Baš kao i u životu, taj najbolji književni prijatelj može da vas razočara, ali isto tako vas i neviđeno oraspoloži kroz samo nekoliko redova. Kao mlađa, volela sam urbane, mladalačke, istinite životne priče, ali kroz sazrevanje mi je i mašta postala bujnija i raznobojnija, pa se javila potreba za čitanjem svega što nije samo realnost u kojoj živim. Iskustvo koje stičete čitajući sve te nepregledne redove, znanje koje se negde duboko pohranjuje u vašem umu i širina u pogledu, za mene su najdivnije vrednosti koje mi knjige pružaju. Moram priznati da nisam baš najbolji prijatelj. Dozvolila sam da me neke knjige mesecima čekaju na policama. Čak i tako zaboravljene, pomalo prašnjave, strpljivo čekaju moment da zajedno krenemo na putovanje. A znam da će sigurno biti zanimljivo i korisno, bez obzira na događaje i ljude koje ćemo sresti. A to je i čar bežanja među čarobne redove knjiga. Svim ljubiteljima ove old school zabave i svima koji će to postati, srećan praznik. Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Comfreak, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s