Ustanak (25. april – Crtica)

Piše: Milena Milićević

Bombastična Crtica

Da li ste znali da je moguće da se udajete ili ženite, a da to i ne znate? Čak je vrlo moguće da očekujete i bebu do kraja godine, a da i o tome ništa ne znate. Pritom, moguće je da neko pre vas sazna i da se razvodite. Verujem i da bi za vas sjajno iznenađenje bilo da neko pre vas sazna da ste dobili unapređenje ili, još bolje, da otvarate novu uspešnu firmu. Sve je ovo moguće u Srbiji, dragi moji. Bar kada su poznate i one manje poznate ličnosti u pitanju. Ali nije izenađenje ni da među naslovima u novinama pročitate i da je vaš komšija dobio sedmicu na Lotou, iako se njegovo prezime za slovo razlikuje od pravog srećnog dobitnika. Tako su i naš proslavljeni teniser Novak Đoković i njegova supruga Jelena saznali da će početkom sledeće godine postati roditelji po treći put. Kakva divna i srećna vest za roditelje. Mislim, u ovoj informaciji nema ničeg čudnog, sem da i sami roditelji nemaju pojma o ovome. Onda dalje u tekstu čitamo da je jedan poznati astrolog malo zvirnuo u natalne karte ovog para i pozabavio se Mesecom koji je u konjukciji sa Marsom. Baratajući konkretnim datumima, prognozira da li će ovaj mladi par imati devojčicu ili dečaka. Šta reći, sem čestitamo. A na čemu? Pa, čuće se. Ali ovo nije ništa novo na medijskom nebu u Srbiji, koje je sve bombastičnije, da ne upotrebim i neku grublju reč, kada su naslovi i informacije u pitanju. Želela bih da izbegnem komentarisanje onih izmišljenih naslova koji su tu da određene novine samo prodaju, ali više mi smetaju često copy – paste informacije, koje kao preslikane možete čitati na brojnim portalima. Kada učite osnove novinarstva, sem onih 5W, uče vas i kako napraviti dobar naslov, atraktivan lid i sam tekst. Ali nikako vas ne uče da izvrćete istinu i da od nečije prognoze pravite vest. Da se ispravim, naslov. U ovom pomenutom slučaju, možda velika šteta nije načinjena, sem što je možda onima koji nisu pročitali pomenuti članak, naslov bio povod da srećne roditelje do iznemoglosti zovu i čestitaju. Ali šta je sa svim onim tekstovima, koji su neke ljude zabrinuli, neke izložili osudama, nekima naneli štetu, pre nego što smo saznali i pravu istinu. Trči se za tiražima i većim brojem klikova. Sa namerom sam zaobišla komentarisanje onih najpogrdnijih i najskandaloznijih naslova i priča, baziranih na rekla-kazala informacijama, slike i naslove koje većina ljudi ne može ni da pogleda, već sam samo malo zagrebala po onoj zabavnijoj marketinškoj strategiji pojedinih medija. Pa u tom duhu i da završimo. Za tri dana jutro će vam biti sasvim drugačije od ovog danas. A saznaćete i zašto. Ali pre toga, dva jutra treba da se osmehujete svima, pa čak i sebi. Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/pixel2013, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s