Ustanak (2. maj – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Čovek koji je mnogo toga saznao kao špijun, pa to podelio sa celim svetom, Džulijan Asanž, izašao je pred sudiju u Londonu i dobio bajmok od 50 nedelja zbog nepoštovanja uslova kaucije. Krio se u ambasadi Ekvadora u Londonu punih sedam godina, izbegavao da poštuje uslove kaucije i zakon ga je na kraju stigao. Ili, možda, više nije bio potreban nekom svom „gazdi“ pa ga je samo „pustio niz vodu“. Osnivač Vikiliksa, ako je to nekome važno, pred sud je izašao noseći sivi duks i crni sako. Iako su svi sa znatiželjom otkrivali planetarne tajne koje je objavljivao na internetu, to mu nije mnogo pomoglo, jer je već određeno njegovo izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje, a i Sjedinjene Američke Države su ga optužile za špijunsku aferu kakvu svet nije video. Što bi prost narod rekao, nemilosrdno ga očekuju. Da li je on heroj ili opasan pobunjenik koji je ugrozio bezbednost Amerike? Mišljenja su podeljena, ali ostaje i treće pitanje koje je tako jednostavno: Čemu žrtva? To pitaju ljudi koji nisu samo od krvi i mesa, već su sklopljeni i od nekih danas tako malo poštovanih odlika; časti i poštenja. Da li vredi biti u ulozi nekog ko će ceo život tamnovati zarad tuđeg svetla, ili biti samo bolesni egzibicionista kojem svetla svetske medijske pozornice hrane ego? Odgovor najbolje zna sam Asanž. A šta biste vi na njegovom mestu? Šta biste dali za takvu cenu slave pa makar vas i koštala više nego što ste uopšte spremni da platite. Da vas čujem.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s