Ustanak (3. maj – Crtica)

Piše: Milena Milićević

Subjektivno – objektivna crtica 

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan slobode medija, ustanovljen 1993. kako bi se podigla svest, pre svega, vršilaca javnih ovlašećenja o značaju slobodnog novinarstva i nezavisnog i nepristrasnog izveštavanja i istraživanja. Ono što bi trebalo da se podrazumeva, postalo je nešto što treba dosegnuti. Pritom je postalo i opasno. Kako godine prolaze, sve više se govori da mediji treba da budu slobodni, a novinari nepristrasni i nezavisni i da za dobrobit društva treba da rade ono što je potreba svakog čoveka – da zna istinu. Istraživačko novinarstvo je novinare širom sveta koštalo života. Mnogima je urgožena sloboda. Svetski mediji, iako se to činilo od pamtiveka, i dalje se koriste u propagandne svrhe. Savremene tehnologije omogućile su nam da informacije do nas brže dolaze, ali nekako u isto vreme sve je veća dilema šta je istinito, a koliko u svemu što čujemo, vidimo i čitamo ima cenzure i spinovanja. Sa druge strane, sloboda se zloupotrebljava, pa nekolicina medijskih radnika svoje profesije koristi za objavljivanje svega i svačega, što je najmanje istina, a u najvećoj meri mutna radnja na putu do većeg profita. Ta nekolicina urušava novinarsku profesiju, kao i poverenje ljudi u medije. Ipak ono što je mnogo važnije je kako omogućiti da novinare njihov rad ne ugrožava? Kako sprečiti da istinita i kritička reč ne budu suviše opasne? U izveštaju Reportera bez granica navodi se da sloboda medija u svetu „nije nikad bila više ugrožena“. Navode da mešavina niskih primanja koja se isplaćuju kasno, slaba sigurnost posla, rad bez ugovora predstavlja direktan oblik pritiska koji podstiče širenje autocenzure, otežava nezavisnost, kvalitetno novinarstvo i favorizuje tabloidizaciju. Pojedinačni novinari ne mogu se boriti za bolji položaj, jer je odgovornost na celom društvu. Jer jedni bez drugih nemamo svrhu. Iako su ovi redovi napisani subjektivno, to ne znači i da nisu objektivni. Pravo svakoga od vas je da imate svoj stav. Ali i da znate istinu. A mi kao mediji da do te istine i dođemo. Sa željom da Međunarodni dan slobode medija postane svaki dan, bez potrebe da se o tome mnogo govori, neka vam je dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s