Ustanak (9. maj – Crtica)

Piše: Milena Milićević

“Draga, saveta” Crtica

Prethodnih 10-ak dana izgleda dolaze na naplatu. Uskršnja hrana, zatim prvomajska, pa đurđevdanska, onda stres zbog povratka na posao, promenljivo vreme…je napunilo doktorske ordinacije pacijentima. Vrtoglavica, preskakanje srca, umor, anksioznost, je medicinska slika ovih dana. Svakog praznika većina ljudi izlazi iz svoje svakodnevne rutine, pa nije retka pojava postpraznične veće kilaže, lošeg zdravstvenog stanja ili lošeg raspoloženja. Po ko zna koji put, bez obzira na tanje novčanike, radnje su se pre praznika pretvarale u stadione, punili su se frižideri, za ručkove se spremalo više od supe i glavnog jela, popila se po koja čašica pića više, a praznična okupljanja mnoge su “zakovali” oko stola i u fotelju, na uštrp šetnje. Bez potrebe za ulepšavanjem, činjenica je da smo u vreme praznika, na slavama ili bilo kojim svečanim okupljanjima, skloni preterivanju, pa u najblažoj varijanti “bolujemo” narednog jutra. U onim težim situacijama, moramo potražiti i pomoć lekara. Dame se žale na usku garderobu, a svi teže dišu i puvću, pitajući se, šta mi je sve to trebalo. Pa zaista, zašto nam je na prazničnoj trpezi potrebno predjelo, supa, tri salate, glavno jelo, pečenje i torta uz sitne kolače, kao i aperitiv, piće uz glavno jelo i ono za posle obroka. Neko će sada reći, pa svi imamo dušu, moramo malo da se opustimo. To je naravno dozvoljeno i poželjno, ali kada se nečega lišavamo, da li zbog zdravlja, manjka novca ili nekog trećeg razloga, kočnice u situacijama kao od pre nekoliko dana, popuštaju i jednostavno nemamo kontrolu. A već nam tempo života, neuredna ishrana, hrana lošeg kvaliteta, zagađenja iz vode i vazduha, narušavaju zdravlje. Ako tome pridodamo i svakodnevna nerviranja ko zna zbog čega, zamislite kako naša mašina zvana organizam izgleda, odnosno funkcioniše. Treba zaboraviti sva ona stresiranja zbog stvari koje su se ionako već desile ili su van naše kontrole. Ne bi trebalo da čeznemo za nekim stvarima, samim tim nećemo periodično opterećivati svoj kućni budžet, ali i digestivni trakt. Zašto nam je uopšte potrebna slika sa početka priče? Završetak ove “draga saveta” crtice je ono što bi trebalo da bude na početku. Promena. Ako u svoj auto ovoga jutra sipate gorivo, učinite nešto tako neophodno i za sebe. Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Robert-Owen-Wahl, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s