Ustanak (17. maj – Crtica)

Piše: Milena Milićević

Crtica za ne ponoviti

Ovih dana, kada su nam umesto majskih prognoza, meteorolozi najavljivali kišu i prohladno vreme, mnogi su se setili 2014. i strašnih poplava koje su zadesile našu zemlju. U najvećim poplavama u istoriji Srbije stradalo je 33, a bilo ugroženo više od milion i po ljudi. Tačno je pet godina prošlo od te noći, u kojoj su brojne porodice u Obrenovcu izgubile gotovo celokupnu imovinu. Takođe i meštani Krupnja, zauvek će pamtiti noć između 15. i 16. maja. Nemoćni da bilo šta učine, gledali su kako im bujica nosi kuće, automobile, bandere, mostove, puteve i ruši skoro celo naselje. Zaista je strašno da jedna prirodna nepogoda, koja je, verujem, mogla da se spreči nizom dobro isplaniranih koraka, odnese ljudske živote. Takođe je strašno i da za nekoliko trenutaka nad nadmoćnijim „protivnikom“ ostanete bez nečega što ste ceo život stvarali. Ljudski nemar je za mene daleko ozbiljniji protivnik od ovog prirodnog o kome sam govorila. Mi ne živimo u monsunskim krajevima. Obilne kiše su kod nas uobičajene, ali ne kao u zemljama u kojima neprekidno padaju. ne danima, već mesecima. Samim tim manevarski prostor za reakciju nam je veći. Svake godine neki grad u Srbiji pretrpi neku štetu. Vodostaji na rekama posle kišnih perioda porastu, poplave obale, neka nebranjena područja, ponegde stignu i do kuća. Podzemne vode takođe prave probleme plaveći njive, stvarajući klizišta, koja, kada prorade, gutaju sve pred sobom. Ovo nabrajanje moglo bi i da se nastavi, međutim, želim da kažem da kao i u ostalim životnim segmentima, uvek možemo ublažiti posledice nekih problema, ako smo u startu pripremljeni i ako učinimo sve, ali zaista sve, da neke probleme predupredimo. Koliko takozvanih kišnih kanala u Srbiji je očišćeno? Koliko kanala je zazidano, jer je nekome u tom trenutku odgovaralo? Koliko obala i dalje nema adekvatne bedeme? Koliko ljudi živi na terenima na kojima i drveće jedva opstaje i klizi, a ne domaćinstva? Nije samo država ta koja treba da iz godine u godinu unapređuje postojeće sisteme, gradi nove, ali i čisti postojeće. I mi kao građani često ne razmišljamo unapred i mislimo: ma, neće to da se desi. U brojnim selima, ispred kuća više ne postoje šančevi, kanali ili kako ih već zovu. Neki su puni đubreta, neki izbetonirani. To je deo stvarnosti na mikro novou, koji se u nekim segmentima preslikava i na daleko veći sistem. Ovi strašni primeri sa početka priče urezani su nam u sećanja. Želim da verujem i da su neke pouke izvučene i neki konkretni koraci preduzeti. Da bez strepnje dočekujemo sve buduće kišne dane. I one sunčane. Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Hermann, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s