Ustanak (24. maj – Crtica)

Piše: Milena Milićević

(Ne)pismena Crtica

Danas se u Srbiji obeležava novoustanovljeni državni praznik, Dan Ćirila i Metodija. Naime, ovim praznikom će se obeležavati Dan slovenske pismenosti i kulture, koju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice. Ne znam da li će obeležavanje ovog praznika rešiti jedan od problema našeg društva – pismenost, odnosno, nepismenost. Rezultati poslednjeg popisa pokazuju da je u Srbiji 165.000 ljudi nepismeno. Nešto manje od 14 odsto populacije je bez dana škole. Ono što je meni fascinantnije kao pojava, da osobe koje su ipak išle u školu i dalje muku muče sa razdvajanjem ili spajanjem negacije glagola. Tu su i dileme da li je odeljenje ili odelenje, strožiji ili stroži, preključe ili prekjuče. I dok su deca tehnološki sve pismenija, kada govorimo o jeziku, sve su nepismenija. Od prvog, drugog razreda pohađaju predmete, koje su nekadašnje generacije dobijale tek u kasnijim razredima. Ne znam da li to znači da su deca danas naprednija, ali rezultati određenih testova pokazuju da je previše znanja izgleda pogubno za savladavanje onog osnovnog. Ni starije generacije često nisu baš dobri primeri mlađima. Svakodnevno po prevozu, na ulicama, u raznim redovima, možete čuti ljude koji imaju neka sopstvena gramatička pravila izražavanja. Dosta takvih “grešaka” ušlo je u sleng, pa se često sa određenim izrazima i šalimo. U vremenu kada se znanje engleskog jezika nekako podrazumeva, mi prilično kuburimo i sa našim maternjim jezikom. Moj posao je poznavanje jezika i pravilnog izražavanja, ali me često zbune neka nova pravila, u akcentovanju, recimo. Smatram da za bilo koji napredak u životu moramo poznavati osnove. U ovom slučaju jezika, koji je koren svega. U danu kada slavimo Dan Ćirila i Metodija, želim da se osvrnem na simpatičan detalj iz nekoliko osnovnih škola u Srbiji, gde su se dosetili kako da svojim đacima usade osnovno znanje. Naime, uveli su pametne stepenice, odnosno, na stepenicama su ispisane najčešće pravopisne greške i njihovi pravilno napisani oblici. Verujem da te stepenice ponekad vide i roditelji, kada dođu po decu u školu. Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Free-Photos )

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s