Ustanak (5. jun – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Mnogo je lepo živeti u velegradu. Oni koji mi zavide, neka to i dalje rade. Volim da misle kako sam ja srećan i zadovoljan. Ne pada mi na pamet da se bilo kome od njih pravdam u vezi sa tom privilegijom. Ako svaki put kad krenem na posao sa zebnjom da li će se autobus uopšte pojaviti, da li sam ja zaista srećan čovek? Ako se prepadam od mostova koje treba da pređem na putu do posla ili pozorišta zbog neinformisanosti o tome kojem mučeniku će da pukne guma na automobilu ili kvrcne nešto u glavi, da li sam ja ludo zadovoljan što živim u prestonici, kako je neki zovu. Ne znam da je velika sreća to što obilazeći pijace kupujem, ko zna čime nadrukane, jagode ili mlade krompiriće koji su nalik pesnicama Mate Parlova. Ako i pokušam da se negde uguram, u neki red za nešto, negde, nekad, možda; preostaje mi da čekam satima, a onda mi, dok padam s oteklih nogu samo okače ceduljče na kojem piše da pređem na prvi slobodan sledeći šalter, uglavnom bez službenika. Ako je sreća da redovno obilazim radove na putu pešačeći centrom prestonice, zarad lepše budućnosti Beograda, onda ništa – u redu. Ko sam ja da imam nešto protiv srljanja u progres? Neka se ovde uskoro šetaju brojni turisti, neka me fotografišu, zapitkuju, traže stan na dan, leskovački roštilj, skadarlijske muzičare, nešto mlado i zgodno za provod, šljivovicu i neka precvetam od tolikog procvata. I treba da mi zavide ovi što ne žive u velegradu. Neka ostanu tamo gde jesu, zatucani, i neka žive na mestima gde slavuji bude narod i jede se domaća hrana; gde nema kolapsa, a svi se pozdravljaju radosni zbog susretanja dok dišu zdrav vazduh i piju neflaširanu izvorsku vodu. Ne moraju čak ni da se bude ranije zbog posla, jer njima posao nije kao meni udaljen satima već deset minuta hoda, najviše. Sve mogu da završe za jedan dan u svojim malim gradovima, imaju svoje avlije i vinjage pod kojima mogu da sede do mile volje i srču domaću kafu sa nekom mučenicom iz hrastovog bureta, i vremena koliko ja nikada u životu neću imati na raspolaganju. To je zato što su zatucani, a ja sam moderan i urban. I treba tako da se zlopate u svojim vanvelegradskim sredinama i zavide meni, srećniku. Ko im je kriv što nisu umeli da se dočepaju velegrada kao ja, na primer? U to ime, živeli, prijatna kafica, i dobro ti jutro, Srbijo, najlepša zemljo na svetu.

(Foto: pixabay.com/htraue)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s