Ustanak (28. jun – Crtica)

Piše: Milena Milićević

Konzervirana crtica

Zaista obožavam leto. Za mene je sunce sva životna energija. U toku letnjih meseci puna sam energije, bez obzira na visoke temperature i sunce koje prži. Jedino što ne mogu fizički da podnesem je vožnja u sparnim, zagušljivim i užarenim pokretnim konzervama. Kažem konzervama, jer većina autobusa u našem gradu sada ima one minijaturne prozore, koji se otvaraju na kip ili na kant. Kroz njih vazduh ne ulazi. Znači, u startu zagušljivi prostor, u kome je vlaga na nivou 200 odsto, jer nas stotinu, iako autobus prima upola manje, dišemo i isijavamo, a ništa iz konzerve niti isparava niti ulazi vazduh. Pritom, po pravilu, u tim konzervama, oprostite što ih uporno tako nazivam, ne rade klima uređaji ili izduvavaju još gori vlažan, polutopli vazduh. Već čujem neke koji se pitaju, kako ste se nekada vozili gradskim prevozom u kome nije bilo klime. E pa, nekadašnja prevozna sredstva imala su bar velike prozore. Još uvek gradskim ulicama jezde i takvi autobusi, u kojima moramo reći jeste toplo, ali bar vas „rashlađuje“ vetrić. A i pre 10, 15, 20 godina temperature leti baš i nisu bile 40 plus. I gle apsurda, leta su sve vrelija, nama prevozna sredstva klimatizovana, a mi se nikad teže nismo prevozili sa jedne na drugu destinaciju. Mislim tu na pokretne saune, koje su ovoga puta u službi onesvešćivanja, a ne detoksikacije organizma, ali i na beogradske gužve, koje nekada poprimaju i oblike saobraćajnog kolapsa. A zamislite, ovih dana u kontrolu vozila krenula je inspekcija, koja kontroliše da li rade klima uređaji. Za sada su, kažu, isključili 20 vozila?!?! Međutim, prema nekim informacijama, trećina vozila GSP uopšte ne poseduje klima uređaje, a može se čuti da je tek krajem maja raspisan tender za popravku i servisiranje klima uređaja za oko 600 vozila. Setimo se mog osećaja sa početka priče. Letnji meseci, pozitivna pokretačka energija. E, to je ono što mene spašava. Ne želim da se osećam poniženo što se često vozimo kao sardine, pritom i skuvane. Što te iste konzerve čekamo po pola sata i više. Što nas na sve to presreću i kontrolori. Ne dozvoljavam da mi sem prirodnih nepogoda, sive oblake nad glavom navlače tamo neki prevoznici. Pešačenje je ionako zdravo. Bar nekoliko stanica. A i prilika je da prošetam nove naočare za sunce, kroz koje svet malo drugačije izgleda. Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s