Uranak (8. avgust – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

U Srbiji je mnogo nenormalnog postalo prihvatljivo. Ako krenemo da ređamo nelogičnosti onda bi nas to dovelo do ozbiljnih psihoza. Kako objasniti da su mnoge vrednosti postale bezvredne, a ponajviše čovek. Lako je njega natovariti bremenom koje može da ponese, ali samo do izvesne granice izdržljivosti, a onda se čuditi kako je taj isti čovek, to breme zbacio sa svojih leđa i njime oborio više desetina drugih nedužnih ljudi. Mnogo nelogičnosti donelo nam je vreme kada tehnologija zamenjuje ljude, a ljudi zamenjuju jedni druge stvarajući tako nezdravu atmosferu odnosa opterećenih međusobnom netrpeljivošću, a sve zbog mešanja nadležnosti i kompetencija? Da li je normalno da potražite preko oglasa usluge električara, a na vratima vam se pojavi drug iz srednje škole za kojeg znate sigurno da je bio pravno-birotehnički smer? Snalazimo se, pa nije čudo što nam na radnim mestima visokoškolovane zamenjuju osnovci, jer, zaboga, takav je kriterijum pri racionalizaciji i sistematizaciji. Nije ni čudo što pokojnike pred sahranu pomešaju samo zato što se zovu istim imenom i prezimenom i za to okrive rodbinu koja ne ume da ih identifikuje. Navijači koji smenjuju upravu takođe su preskočili sve protokole i pravilnike jer znaju da se njima teško može pomeriti sa mrtve tačke, makar ona bila bela i na centru terena. Ko zna šta se sve još dešava iza naših leđa pa saznamo istinu tek kad nas vlastita krsta zabole zbog bubotki koje nam nanesu, uvek po pravilu, nenamerne sistemske greške nekompetentnih pojedinaca. To i dovodi do toga da dok sve krive Drine ne ispravimo, neki koji su sposobni da se upuste u borbu oko sređivanja Srbije, brzo odustanu i odu u potrazi za mirom i sređenim životom tamo negde daleko. Čitaćemo u novinama njihove ispovesti kako su sa malo više od dvadeset godina života stigli do fakultetske diplome i čuvenog Vol Strita. Morali su tako jer nisu imali dovoljno iskustva za zaposlenje u Srbiji. Ovde se oduvek tražila stručnost, znanje, kvalitet, iskustvo i rezultati u radu. A u tamo nekim Amerikama, dovoljno je uz diplomu pokazati i ambiciju za koju kod nas, na žalost, nema razumevanja. Mi se racionalizujemo, pa će nam sredovečni mesari praviti puteve, besposleni apotekari skupljati šljive, kozmetičari uvoditi struju, a pravnici razvlačiti instalacije. Ionako za raspoložive poslove nije potrebna diploma već veština snalaženja kako do njih stići. Dobro jutro.

10

(Foto: philmckinney.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s