Ustanak (20. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Prema svim pokazateljima zvanične državne statistike, Srbija ide napred. Beleži se plus u budžetu, od pamtiveka nezabeležen, a i broj nezaposlenih je manji, procentualno. Kako narod živi, uprkos statistici? Pa – globalno svi jedemo sarmu. Neko jede meso, neko kupus, a neko samo srče onu retku čorbu koja služi da kupus i meso ne izgore pod vatrom. Pisalo se nedavno o radnicima fabrike na jugu Srbije da ih poslodavac kinji i maltretira. Pominjane su i pelene za odrasle da bi mašine i pokretna traka što ređe bili bez manipulatora. Bile su komisije, kontrole, ispekcije, ministarstvo i ništa. Sve se završilo sa rekla, kazala. Bilo je i nekih glasova koji su pitali da li bi tako nešto bilo dozvoljeno u razvijenoj Evropi? Tamo, gde su radnička prava zaštićena od sindikata pa i države, gde poslodavac mora da plati prekovremeni rad i obezbedi pauzu, topli obrok i godišnji odmor. Međutim, iz iste te Evrope stižu glasovi radnika koji su regrutovani u Srbiji, preko nekih agencija za obavljanje poslova koje tamošnji radnici ne žele da rade, bar ne pod tim uslovima. Prokazana je jedna evropska zemlja, nekada u istočnom bloku, da srpske radnike tretira u svojim pogonima onako kako se to čini u nekim azijskim zemljama – dakle bez prava a sa mnogo radnih obaveza, sa obezbeđenim smeštajem i hranom, uz male dnevnice i velike kazne ukoliko se napravi neki prekršaj. To može da bude čak i nejavljanje šefu pre odlaska u toalet, ili možda bolest za čije lečenje nema zdravstvenog kartona ili osiguranja. Sve to poznajemo ovde u Srbiji kao rad na crno. Srećni su neki nezaposleni koji dođu i do takvog posla, jer i pod takvim uslovima uspevaju da posle tri meseca donesu kući i do hiljadu evra koje ovde ne bi mogli da zarade ni za šest meseci. Međutim, neki se vrate sa jedva sto evra, poniženi i oterani zbog navodnih prekršaja tokom radnog procesa. Da li ovo znači da više nigde ne postoji oaza mira, poštovanja reda i zakona, blagostanja? Ne postoji, jer da je suprotno, mnogo više nas bi umesto da luta po svetu u potrazi za ma kakvim poslom, ostalo u ovoj Srbiji u usponu pa makar srkalo samo onu vodu iz sarme ne gledajući one retke srećnike koji iz te iste sarme odvajaju kupus i samo krkaju meso. Dobro jutro!

1

(Foto: www.digitaltrends.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s