Sportovi kojih neće biti u Londonu – „Vušu“

piše: Milan Marković

Vušu je borilački sport proistekao iz drevnih kineskih borilačkih veština. Trenutno nije olimpijski sport, a po svemu sudeći, teško da će to i postati u ovoj deceniji. Na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine imao je status demonstrativnog sporta. Popularnost vušua širom sveta je velika i sve više raste, mada je jasno da neće doživeti popularnost japanskih borilačkih veština. Danas postoji oko 200 stilova tradicionalnog i modernog vušua.

Drevna borilačka veština nastala je kod taoističkih monaha iz Vutang planina za vreme dinastije Čin. Novi pravac nastaje dolaskom indijskog monaha Bodidarme u manastir Šaolin i stvaranjem zen-budizma. Od tog trenutka vušu postaje u pravom smislu te reči borilačka veština – dotle se koristio samo u spiritualne svrhe. U 9. veku dolazi do pobune seljaka protiv cara iz dinastije Tang. Car označava monahe za glavne podstrekače pobune, a carska vojska spaljuje manastire i hramove. Monasi beže medju narod, i tek sada vušu postaje dostupan svima. Stvaraju se dva stila, severni i južni. Severni je prilagodjen borbi sa konjanikom – misli se, naravno, na mongolske osvajače. Dolaskom komunista na vlast, država stvara modernu verziju vušua. Tokom kulturne revolucije, majstori tradicionalnog vušua beže iz zemlje, najviše na Tajvan, u Hong Kong i SAD. Tako se tradicionalni vušu proširio na ceo svet.

Moderni vušu je u programu Azijskih igara od 1990. Postoji svetska federacija sa preko 100 članica. Svetsko prvenstvo je svake druge godine, a najuspešnija nacija je Kina sa 121 medaljom, slede Vijetnam sa 93 i Hong Kong sa 88. Iran je na četvrtom, a Rusija na petom mestu.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, 08 Specijalni programski sadržaji, Olimpijski krug 202, Supersport 202 i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s