Ustanak (1. oktobar – crtica)

piše: Ružica Vrhovac

Sinoć izađoh da prošetam psa. To je, najčešće, prijatna dužnost. U našem kraju ima dosta trave, žbunja i drveća, pa je lepo i meni i keruši. Ona trčkara i njuši, a i ja opružim noge i nadišem se vazduha, kakvog-takvog. Crna se odavno navikla na povodac i postala, takoreći, uzoran pas za šetnju.
Pozdravlja se sa komšijskim psima i njihovim gazdama. Doduše, voli i da se potuče, al to samo ponekad. Juče je sve vreme njušila tragove čopora pasa koji se ovih dana zatekao u obližnjem žbunju. Kad oseti tragove pridošlica, ona pošašavi, besomučno njuši i vuče me bez milosti. Teraju je radoznalost i sećanje na vreme kad je i sama bila na ulici.
Tako bi i juče. Zbog psećeg mirisa umalo da stradam u onom mraku. Kako, pitate se. Nisam povredila nogu, niko nije iskočio iz žbunja, ni čovek ni pas. Nisam se posekla ni na staklo razbijenih pivskih flaša, nisam pala u đubre koga ima svuda. Ali tanki, plastični konopac za veš, razapet između dva drveta, umalo da mi dođe glave. Tako naivna stvar, reći ćete. I jeste, kad na njemu vise gaće i čarape, jer ih čovek primeti i u mraku. A kad vredne domaćice poskidaju veš, e onda je opasno. To zato što su zgodno razapeti baš nekako u visini vràta, pa kad naletite, jaoj! I zato, kad dođete u moj kraj, nemojte da se zatrčavate između drveća. Može vam se desiti da ostanete bez najvažnijeg dela tela… Ili možda toga ima i kod vas?

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s