Crtica bez patenta (Uranak, 13. januar)

piše: Ružica Vrhovac

Kuvam kafu ovog jutra i nešto razmišljam – pravim je uz pomoć malog, smešnog parčeta plastike pretvorenog u aparat Aero press. Dobila sam ga pre šest godina, još uvek mu ništa ne fali, a koštao je čitavih 25€! Reč je o patentu koji koristi samo vazduh i vrelu vodu za dobijanje ODLIČNOG espresa. Možda vam je sada jasnije zašto (nakon osam godina od kako je ušao u prodaju) može da se kupi samo u dva grada u Evropi. Ni jedan od tih gradova nije u Srbiji tako da zainteresovani mogu jedino da ga naruče od nekoga ko tamo putuje ili da idalje, bezuspešno, čekaju da Pay pal dođe u našu malu zemlju.
Elem, da se vratimo mi na Aero press patent i samo dva prodajna mesta na našem kontinentu. Naravno da je nemoguće raširiti prodaju nečega što košta pola, četvrtinu ili čak šestinu standardnog, kućnog espresso aparata i pride se odreći prodaje adekvatnih filtera, jastučića, kapsula i sličnih stvarčica bez kojih je nemoguće upotrebljavati pomenute mašine.
fotoZašto promovisati nešto što ne troši struju, može da stane u žensku tašnu, teško se kvari i funkcioniše uz pomoć vazduha pod pritiskom? E, sad, zamislite kako je tek rasprostraniti i promovisati upotrebu Tesline besplatne energije, automobila koji ide na vodu, ili sličnih revolucionarnih izuma. Setimo se samo da kolor televizor nije mogao da krene u prodaju dok se ne potroše svetske zalihe crno-belih. A velika je šansa, da je upravo to bila i sudbina leka protiv side… Izumitelji, inovatori, naučnici su bivali skrajnuti, neki od njih namerno zanemarivani a patenti, naravno, kradeni. I tako, dok se sećamo primera s početka, pa s kraja 20. veka, evo nas u 2013.  a princip je isti. I patent za krađu patenta je isti, a moćne korporacije i dalje prvo moraju da planiranom prodajom robe zadovolje sopstvene megalomasnske potrebe…
Kada počnem da razmišljam na ovu temu, plašim se da ću jednog dana imati problema i ja – kao konzument aparata koji zbog raznih monopolista ne može da se raširi po tržištu. Bolje da ćutim i da srčem.
Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Postavi komentar