Uranak (27. januar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Sveti Sava, školska slava neće biti obeležena u većini škola. Već je proslavljena u petak, dva dana pre roka, zahvaljujući razumevanju Vlade koja je i preporučila da se tako nešto obavi iz razloga da što više dece i roditelja obeleži i uveliča ovaj praznik. Ko će inače naterati decu da dođu nedeljom u školu? Ne dolaze takoreći redovno ni radnim danima, a kamoli nedeljom. Pogledajte samo izostanke u dnevniku i sve će vam biti jasno. Pripadnici nepravoslavnih veroispovesti su se i ovoga puta oglasili da izraze negodovanje što u ovom obeležavanju srpske slave moraju da učestvuju. Kad pogledamo iz ugla zaštite prava nacionalnih zajednica, zaista je nemoralno očekivati da recimo muhamedanci prisustvuju sečenju kolača, i ostalim pravoslavnim obredima koji su deo scenarija proslave svake godine. Međutim, postoje i neke finese koje su potpuno izostale a koje su itekako mogle da utiču na svest i onih koji se bune protiv Svetog Save.

foto4

 

Naime, On, kao utemeljivač kulture i pismenosti, mogao bi uz malo dobre volje i objašnjenja da postane simbol uzdizanja i moralnog i duhovnog za apsolutno sve, bili oni hrišćani, ili pripadnici neke druge vere. To je i ovoga puta izostalo. Moramo da se naučimo toleranciji, da poštujemo svoje, ali i tuđe. Naše pravo kao većine, niko ne treba da osporava, ali i briga o manjinama i njihovim osećanjima treba da predstavlja našu veličinu i poštovanje dela Svetog Save. On je upamćen u istoriji kao pomiritelj. Nikada nije kasno da se porazgovara, razmene ideje o tome kako da Sveti Sava, školska slava, postane temelj na kome ćemo graditi složne i iskrene odnose razumevanja i poštovanja. Imamo celu godinu pred sobom.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s