piše Suzana Gajić
Verovatno ćete i ovo jutro početi uz kaficu, i, pa, moram da kažem, cigaretu. I možda ćete razmišljati o štetnosti duvana, o čemu nas redovno i vredno obaveštavaju mediji, prenoseći rezultate raznih studija. I taman kada pomislite da ste najgori na svetu jer ste pušač, stiže još strašnije saznanje – životinjski proteini su štetni kao i pušenje, ako nisu i pogubniji.
”Naučnici tvrde da je ishrana koja obiluje proteinima i masnoćama životinjskog porekla u srednjim godinama skoro jednako smrtonosna kao i pušenje“.
E, sad tek treba da se zamislite. Pušenje ili zdravlje, ili pušenje ili meso na stolu. Ako kombinujete ta dva poroka, a srednjih ste godina, kako ste još živi? Evo, naučnici tvrde da su to poroci pogubni po život.
Dobro, reći će neko, pušenje je zaista štetno. U redu. Ali, proteini životinjskog porekla?
Do skoro su nam govorili da je slanina smrt za svakog ko je pojede, da ne smemo jesti mast, već isključivo ulje, da je margarin najzdravija moguća hrana, a maslac treba izbegavati. Iste te ozbiljne naučne studije, koje mediji uredno prenose. I, šta se ispostavilo? Da margarin ima holesterol koji šteti, pa ga ipak treba zameniti, odnosno vratiti se starom, dobrom maslacu.
I, kako sad verovati bilo kakvoj studiji, pogotovo kada ona sa početka priče govori da su proteini životinjskog porekla štetni za osobe srednjih godina, ali su istovremeno blagotvorni za sve koji imaju više od 65 godina? Stvarno?
Moram da priznam da se posle ovakvih dubokih novinskih tekstova slatko najedem slanine i luka, a kroz glavu mi prodju reči jedne moje koleginice: „Ne valja slanina, ne valja sunce, ne valjaju kolači, pa oni bre nama ne daju ništa što volimo i u čemu uživamo“. Baš tako. Zato, slanine i luka, i širok osmeh.
Dobro jutro!
(foto: hightechhunt.com, ilustracija)