Ustanak (11. novembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

 

Sinoć je u Beogradu otvorena jedna izložba. Reč je ideji da se predstavi strastvena opesednutost filmskim zapisima čoveka koji je bio u svoje vreme najvoljeniji sin svih naroda bivše države. Pogađate, u pitanju je čuveni drug Tito, koji nije bio samo državnik, političar ili vođa već i veliki poklonik filma, pozorišta, fotografije i poštovalac glumaca što domaćih, što stranih. Mnoge od umetnika On je ugostio, uspeo da zahvaljujući svom uticaju najpopularnije i svetski priznate uposli na važnim istorijskim filmskim spektaklima gde se slavila borba naroda na čijem je čelu bio On. Nekako se poklopilo da u Beograd juče posle 68 godina doputuje albanski premijer Rama i po očekivanjima kao gost vlade Srbije načini prvi korak u zbližavanju dve države koje se ne mogu pohvaliti harmoničnim odnosima. Čuli ste da je izbio skandal zbog njegove izjave da je Kosovo nezavisno, na koji je odmah reagovao premijer izjavom da je Kosovo Srbija. Sličnu glavobolju imao je svojevremno i drug Tito prilikom susretanja sa Enverom Hodžom, albanskim posleratnim vođom. Sve se na kraju svelo na međusobno zaziranje koje je dugo trajalo, a sudeći po jučerašnjoj provokaciji ono će potrajati sve dok Brisel ne izvrši dodatni pritisak. A sigurno je da hoće. Ono što oni smatraju jednostavnim nama predstavlja veliki izazov i bezobrazluk. Ako je od Rame, previše je. Dočekan je kako dolikuje, a zlouptrebio je srpsko gostoprimstvo na najgrublji politički način. Još uvek osećamo gorčinu zbog drona koji je leteo dirigovan da izazove haos a već je stiglo novo sipanje albanske soli u večno otvorenu srpsku ranu. Šta će učiniti premijer Vučić kada ka njemu krenu pritisci da je incident u stvari nesrećno prevedena izjava a nikako zla namera „osvedočenog prijatelja“ srpskog naroda. Naći će se već neko briselsko opravdanje za ovaj incident, ne znam samo koje? Jedno je sigurno, za razliku od Tita, Vučić sigurno neće sedeti skrštenih ruku i gledati filmove. Za takav luksuz on nema vremena a ni nepogledanih filmova. Sve je već ovo gledao. Dobro jutro!
1(Foto: RTS.RS)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s