Uranak (31. januar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Duvalo je u Srbiji, leteli su krovovi, padala stabla, kidali se dalekovodi, ponegde i saobraćaj obustavljao. Šta smo mogli da uradimo protiv prirode? Ništa. Da ćutimo, trpimo i pokušamo da ublažimo nevolju koja nas je snašla – jednostavno, tako smo morali sa ćudima prirode. Raznih vetrova ima, ali ovaj uporni, odlučio je da nas produva da ne kažem oduva. Zatrovana atmosfera okružila je naše prirodno stanište koje vapi da je jaka fizička sila pročisti i da nam šansu da nastavimo da živimo, da ne kažem preživimo. Vetar inače ume da duva iz različitih pravaca, a ima ga da je po osobinama veoma sličnih nama ljudima. Ako krenemo od povoljnih, to su oni koji su blagi i koji samo miluju, maze, rashlađujući osvežavaju dušu a ima i onih silovitih koji na silu teraju napred ali guraju s leđa iz pozadine da ne strada lice. Ima i onih vetrova koji šibaju lice, stvaraju bore briga i nemira.

1
Ima i novih, onih koji ulivaju nadu, makar bila i lažna, da će sve biti drukčije, bolje, naprednije. Tim vetrovima raduju se optimisti koji iako vide čašu napunjenu do pola, govore da je čaša polupuna. Pesimisti, uvek mračni ali surovo realni, sve vide i gunđajući crtaju optimistima da poluprazna čaša može da pukne od oluje koja u njoj stvara kovitlac od naivnosti i gluposti. Kakvi vetrovi duvaju ovih dana Srbijom? Iz različtih pravaca, udaraju nas uglavnom oni s kojima realni život postaje nepodnošljiv, a onaj bajkovit koji bi da nam pokažu tamo negde u daljini izgleda kao crtani film u crno-beloj tehnici. Ako pogodimo vetar koji duva u pravom smeru, onda ćemo snagom vlastitih jedara stići do tihog i mirnog utočišta bez ogrebotina i oštećenja. U suprotnom, ako promašimo, lako možemo da upadnemo u vilino kolo koje naš narod poznaje kao vetar koji silovito i razorno duva u krug, podižući neplodnu prašinu u vis dok suva a plodna zemlja čeka ispod da oluja prođe i sve se polagano slegne. A kad oluja prođe, hoćemo li ostati celi, ili će nam trebati mnogo vremena da zacelimo lomove i rane koje nas kao sledovanje već decenijama snalaze? Ništa, samo pitam. Dobro jutro!

(Foto: stock-clip.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s