Ustanak (16. jul – crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Najpre je došao jedan. Za njim još jedan. Pa jedan što je imao ženu. Za njim sledeći koji je imao i ženu i decu. Pa onda njih nekoliko, ali odjednom u grupi. Onda nekoliko grupa. Stigli smo do cifre od njih blizu hiljadu koji svakodnevno uđu u Srbiju. Prvo ih nismo primećivali, a sada su postali ne samo naš, već  i evropski problem. Migranti. Učesnici velike svetske seobe naroda. Znaju da nazad nemaju kud, a u svetlu budućnost ih ne puštaju lako. Svi odreda su umorni, uplašeni, gladni i žedni i sa sobom nose zamotuljak zebnje, straha, po jedan ranac i nadu da će uspeti da se dokopaju boljeg života. Srbiji su doneli svoju muku koju ona prepoznaje jer joj nije prvi put da dočekuje prognane. Uradili smo koliko smo mogli, ali to još uvek nije dovoljno. Otvaranjem centra za prihvat na jugu Srbije samo smo donekle sačuvali obraz pred tim ljudima i tako im uputili poruku da, iako siromašni, ipak nismo imuni na njihovu muku. Njih ne zanima ostanak u Srbiji. Znaju dobro kako je nama. Njih zanima isključivo miran, skladan i dostojanstven život bez trzavica. Toga ima samo u Evropskoj uniji koja još uvek nema snage, a ni jedinstva da se odupre ogradi koju podižu Mađari na granici sa Srbijom, a i ne pokušava da pronađe način za otklanjanje uzroka ove seobe. Da li je moguće da se ekstremizam ne može potisnuti u neku mišju rupu, makar i nekim radikalnim merama, a ovi ljudi vrate i svoju budućnost grade u zavičaju? Srbija je dobila vreo krompir i sada treba pronaći rešenje, a opet ne ugroziti dostojanstvo pravih žrtava. Potpuna kontrola granica je neophodna zbog mogućnosti da se u zemlju ne ubace teroristi ili stignu zarazne bolesti. A ljudi, žene  i deca, njih nekoliko desetina hiljada u Bugarskoj, ili Makedoniji, pod  vedrim nebom čekaju da uđu u Srbiju. Kako im zabraniti kretanje? To, jednostavno, nije evropski, a Srbija ne želi da im bude prepreka na putu. Možemo im pomoći, ali na samo nekoliko dana dok ne odu. A kuda da idu? Njih očigledno tamo gde su krenuli –  ne žele. Mnogo ih je, čak i za Evropu. Dobro jutro!

Symbolique 2007(Foto: www.rtv.rs ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s