Ustanak (3. novembar – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

CRTICA – U ŠTEDIŠE… SVEGA VIŠE!

Sećam se da sam, kao mali, imao ideju da odrasli ljudi, koji imaju platu, mogu da skupljaju kusur iz prodavnice i da onda, na kraju meseca, sebe počaste nečim za te pare – što im njihovi roditelji sigurno ne bi dali da kupe. Eto kako bi ta siću u metalu mogla korisno da se upotrebi!

Mnogo godina… decenija kasnije, čitam vest o Amerikancu Otu Andersu koji je, izgleda, imao sličnu ideju. On je od 1970-ih skupljao novčiće i sada je konačno odlučio da ih unovči. Iskreno, to je bio „okidač“ da se setim sopstvenih dečačkih maštarija.

Naravno, ono što me je odmah kopkalo je – ukupna suma koju čovek tako može da uštedi za 40 godina. Reč je o 513.614 novčića koje je Ot Anders smestio u 15 plastičnih balona od 20 litara! Koliko li tu ima para?

Kada sam ovo pričao nekim prijateljima, „licitirali“ su da je to suma od „nekoliko desetina hiljada do milion dolara“. Moram priznati da je i moj optimizam bio u nekom takvom rasponu. Ispostavilo se da je štedljivi Anders prikupio 5.136 dolara koje će, kako je sam rekao, iskoristiti da plati zdravstveni račun.

Naravno, bolje je imati pet hiljada dolara, nego ih nemati. To što sam i ja očekivao da se ovaj šteljivi čovek „obogatio“ to je moj problem. Ili one čuvene „zrno po zrno pogača, dinar po dinar… dva dinara druže“.

1

(Foto: mamiverse.com, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s