Ustanak (4. decembar – Crtica)

piše: Suzana Gajić

 

Počeo je Festival nauke. Ovo će obradovati najviše osnovce, koji imaju retku priliku da shvate da je nauka zabavna, i da uz ta znanja mogu da puste mašti na volju. Slogan je “Čuda su svuda”, i treba da podstakne sve da svet oko sebe posmatramo upravo tako – kao čudesan. Ili ono što ostaje od tog sveta, posle čoveka.
Pre neki dan sam videla sliku na kojoj ribari sede u čamcima i plaču. Voda oko njih je mutna, a u potpisu fotografije se objašnjava da plaču jer je riba u toj reci uginula. I nije slika iz naše zemlje, ali se slične stvari dešavaju i ovde. Svet čudesa, naša planeta, pretvara se u beton i čelik. U vazduh u Pekingu, koji je toliko gust, da se ne preporučuje izlazak iz stanova. Koji je toliko zagađen, da je jedan umetnik posle dva dana usisavanja vazduha na ulici, od onoga što je usisao napravio crnu ciglu.
Osnivač Fejsbuka je, pošto je postao otac, odlučio da veći deo onoga što poseduje pokloni, kako bi svet koji ostavlja za svoje dete bio bolji. A mi ostali? Možda mislimo da nemamo šta da poklonimo. Možda mislimo da nemamo snage za bolje, za više. Možda smo svi postali Pantelije iz Maratonaca, koje ne zanima šta će biti posle nas. Ili bi, možda, trebalo da odemo na Festival nauke i prepustimo se otkrivanju novih stvari. I pokušamo da naučimo da ta mala i velika čudesa vidimo svakodnevno. I da ne damo da neko odseče drvo, jer je baš tu zgodno mesto za parking. Jer ni nama, ni našoj deci taj parking neće pružiti hlad, jednog dana kad se umorimo i zastanemo.

Dobro jutro!

1

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s