Ustanak (16. decembar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Proteklih dana vlasnike pasa koji su prema gradskom pravilniku označeni kao „opasne rase“ neprijatno su iznenadile pristigle opomene za plaćanje takse za držanje „opasne zveri“. Ova opomena se poziva na zakon iz 2012. godine koji je bio na snazi devet meseci nakon što je, pod pritiskom vlasnika ljubimaca i negodovanjem dela javnosti, proglašen neustavnim. Međutim, planiranjem budžeta za sledeću godinu, u želji da ga uvećaju, očigledno da se neko iz gradske i državne administracije dosetio kako da efikasno obavlja svoj posao – na kazne i kamate na zakasnelo stigao porez se uvek možete osloniti!
Naime, u vreme trajanja tog zakona o držanju opasnih ljubimaca, za koje iskreno mogu da garantujem da mogu da budu nadivniji na svetu i manje prgavi od pekinezera, ljudima je savetovano da ne plaćaju tu taksu jer će zakon biti oboren. Dve i po hiljade ljudi, tri godine nakon ovoga, dobilo je račun od 22.000 dinara, sabravši tih devet meseci važenja zakona. Kako stvari stoje, moraće da plate. Oni su gotovo pa kažnjeni što su svoje ljubimce uredno čipovali, vakcinisali, prijavili, što brinu o njima, iako nisu morali. Mogli su da ignorišu sve obaveze. Takvih je mnogo više.
Opet se dešava da država birokratskim apsurdom kažnjava poštene građane! Naplaćivati nevažeći i besmislen zakon nakon tri godine je, najblaže rečeno, bezobrazluk državnog aparata. A oni koje advokati, ombudsman i bilo ko drugi nisu mogli da posavetuju drugačije nego da plate, sumnjaju da će taj novac otići tamo gde bi bilo logično – za azil, obnovu parkova za pse, ili bilo šta drugo što bi poboljšalo komunalne usluge vlasnicima pasa.
U ovoj priči, moral mi ne da da budem potpuno objektivna. Niti može neko da me ubedi da je u redu oporezovati vlasnike takozvanih opasnih pasa, jer je to zamena teza i neupućenost, niti je u redu selektivno raditi svoj posao kažnjavanja dužnika. Znam sigurno nekoliko adresa dužnika, koje bi i te kako zaslužile da dobiju kovertu sa kaznom.

Dobro jutro!

1(Foto: www.pinterest.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s